Σε περιμένει στην είσοδο

Αν ζούσαμε σε μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα και η πολιτεία νοιαζόταν για το μέλλον μας, θα είχαμε περισσότερες ελπίδες να απολαύσουμε τα οφέλη της νέας τεχνολογίας.
Σε περιμένει στην είσοδο
του Σπύρου Ρέκκα

Αν ζούσαμε σε μια ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα και η πολιτεία νοιαζόταν για το μέλλον μας, θα είχαμε περισσότερες ελπίδες να απολαύσουμε τα οφέλη της νέας τεχνολογίας. Για παράδειγμα θα γλυτώναμε από το άγχος που δημιουργεί σε πολλούς οδηγούς η διαδικασία εύρεσης χώρου για στάθμευση του αυτοκινήτου καθώς και οι μανούβρες μέχρι να τοποθετηθεί στη θέση του το αυτοκίνητο.

Η BMW δημιούργησε μια νέα τεχνολογία η οποία με τη βοήθεια σαρωτών λέιζερ, ψηφιακού τοπογραφικού σχεδίου ενός κτιρίου, καμερών και αισθητήρων, φροντίζει για κάθε τι που έχει σχέση με τη στάθμευση του αυτοκινήτου. Αυτή τη νέα τεχνολογία που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες αποτελεί τμήμα του μελλοντικού εξοπλισμού του ηλεκτρικού μοντέλου i3. Αργότερα όμως θα τοποθετηθεί και σε άλλα μοντέλα.
Όμως το πιο εντυπωσιακό νέο στοιχείο είναι ότι αυτό το σύστημα παρκαρίσματος επιτρέπει στον οδηγό, να αφήσει το αυτοκίνητο του στην είσοδο του πολυωρόφου κτιρίου και εκείνο μόνο του να ψάξει για τη κατάλληλη θέση πάρκινγκ. Κάνει όλους τους ελιγμούς, το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνωρίζει τα δομικά χαρακτηριστικά του χώρου στάθμευσης και αποφεύγει με αξιοπιστία τα όποια εμπόδια εμφανίζονται ξαφνικά – όπως τα λάθος παρκαρισμένα οχήματα. Μόλις το BMW i3 φτάσει στο χώρο στάθμευσης, το όχημα κλειδώνει μόνο του και περιμένει την κλήση από το Smartwatch και τη σχετική φωνητική εντολή. Στη συνέχεια, υπολογίζει τον ακριβή χρόνο μέχρις ότου ο οδηγός φτάσει στο πάρκινγκ αυτοκινήτων και ξεκινά το i3 έτσι ώστε να φτάσει στην έξοδο του πάρκινγκ ακριβώς την κατάλληλη ώρα.
Στην Ελλάδα δυστυχώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι είδος υπερπολυτελείας. Έχουν υψηλή τιμή πώλησης λόγω του τεχνολογικού υπόβαθρου τους - στα περισσότερα προστίθεται και ο φόρος πολυτέλειας- και δεν επιδοτούνται από το κράτος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. Επιπλέον η πολιτεία δεν δείχνει ενδιαφέρον για δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σε κεντρικά σημεία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v