ΣΧΕΣΕΙΣSINGLES

Γιατί φοβάμαι να δεσμευτώ;

Η ζωή μας όλη περιστρέφεται γύρω από τους φόβους μας, την ανάγκη να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, συναισθήματα δύσκολα διαχειρίσιμα.

Γιατί φοβάμαι να δεσμευτώ;

Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και ένα ερέθισμα αρκεί για να σου δημιουργηθεί το συναίσθημα του φόβου. Νιώθεις πως κάτι απειλεί την σωματική ή ψυχική σου ακεραιότητα. Μηχανικά, θέλεις να αποφύγεις τον κίνδυνο που παρουσιάστηκε μπροστά σου και να πας παρακάτω. Είναι όμως πάντα ο φόβος ο σωστός σύμβουλος;

Το συναίσθημα του φόβου μοιάζει τόσο με αυτό του έρωτα, η εφίδρωση, η δύσπνοια, η ανατριχίλα και το τρέμουλο στους μυς, τόσο εύκολα μπορούν να σε εξαπατήσουν. Και μέσα σε αυτό το χάος συναισθημάτων, ψάχνεις να βρεις, μηχανικά, τρόπο να διαφύγεις.

Υπάρχει ο φόβος της εγκατάλειψης

Δεν μπορείς να παραβλέψεις τον φόβο της εγκατάλειψης. Ίσως να τον ένιωσες την πρώτη φορά που πήγες στον παιδικό σταθμό και δεν ήθελες να κατέβεις από την αγκαλιά της μάνας σου. Αν σκάψεις βαθιά στις μνήμες σου, ίσως φέρεις στην επιφάνεια και εκείνο το συναίσθημα· αυτό που γεννήθηκε όταν είδες τη μητέρα σου να γυρνάει πλάτη στο γοερό κλάμα σου και να χάνεται σιγά σιγά… μέχρι να πάει 2 και να ‘ρθει να σε πάρει.

Ίσως υποσυνείδητα, φοβάσαι να ρίξεις τους τοίχους, επειδή κάποια στιγμή θα σε εγκαταλείψει, κι όλη η ευτυχία που βάσισες πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο γίνει στάχτη.

Είναι και ο φόβος της απόρριψης

Μη συγχέεις στο μυαλό σου τον φόβο της απόρριψης με την χυλόπιτα. Ο φόβος της απόρριψης δεν αφορά απαραίτητα τις ερωτικές σχέσεις, αλλά κάθε διαπροσωπική σχέση. Ο άνθρωπος εκτός από το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάει μέσα του, έχει μια εσωτερικευμένη ανάγκη: να γίνει αρεστός. Ή τουλάχιστον αποδεκτός.

Όταν φοβάσαι πως δεν θα σε αποδεχτούν, φοβάσαι ότι το συναισθηματικό σου φορτίο δεν είναι κομμάτι της κοινωνίας, νιώθεις περίεργος κι ότι δεν θα δεχθούν τα συναισθήματα σου, την εικόνα σου, την συμπεριφορά σου και την προσωπικότητά σου. Είναι βασανιστικό να σκέφτεσαι έτσι κάθε φορά που γνωρίζεις έναν άνθρωπο, κυρίως γιατί εμποδίζεις τον εαυτό σου να είναι αληθινός. Φοβάσαι ότι τελικά θα γίνεις αντιπαθής, κι αυτός ο φόβος κοστίζει σε πολλούς ανθρώπους.

Με τον φόβο της οικειότητας; Τι συμβαίνει;

Η ανάγκη του να μείνεις περισσότερες ώρες στη δουλειά σου, ο θυμός που δεν λέει να φύγει από μέσα σου, η ανάγκη σου να είσαι διαρκώς τέλειος κι εσύ κι αλλά κι ο άνθρωπος που φλερτάρεις, συμπεριλαμβανομένων και άλλων παραγόντων, είναι όλα συμπεριφορικά σημάδια ανθρώπου που φοβάται την οικειότητα. Συνειδητά αναζητάς την οικειότητα, ασυνείδητα προτιμάς τη μοναξιά. Νιώθεις πιο ασφαλής έτσι και η σύγχρονη ζωή ίσως είναι ο υπαίτιος.

Τελευταίος και βασικός: ο φόβος της απώλειας

Ο σύντροφός μας στη ζωή δε διαφέρει σε τίποτα από την οικογένειά μας. Τον αγαπάμε εξίσου, τον υπολογίζουμε, έχει το δικό του ρόλο στις φαντασιώσεις που κάνουμε για το μέλλον· είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ορισμένοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο από τον σύντροφό τους, εξαρτώνται από αυτόν, πενθούν αν τον χάσουν από τη ζωή τους, όπως θα πενθούσαν αν έφευγε από τη ζωή.

Πραγματικά, οι άνθρωποι τους οποίους τσακίζει η καθημερινότητά τους και η τελευταία τους ελπίδα να χαμογελάσουν είναι εκείνες οι στιγμές που αντικρύζουν το χαμόγελο του αγαπημένου τους, άπαξ και το έζησαν μία φορά και τελείωσε, ίσως ενδόμυχα να φοβούνται να το ξαναζήσουν. Γι' αυτό και ριζώνει μέσα τους ο φόβος της απώλειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι καλλιτέχνες είναι οι μοναχοί της αστικής κοινωνίας."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

  • 1837-Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    1990- Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
    1999-Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα»

© 2002-2019 MEDIA2DAY