ΣΧΕΣΕΙΣSINGLES

Πώς θα καταλάβεις αν είναι "ψυχοπαθής"

Ή αλλιώς σύνδρομο αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτά τα σημάδια είναι πιο συνηθισμένα από όσο νομίζεις.

Πώς θα καταλάβεις αν είναι

Κάποιος ψυχοπαθής, κατά ψυχολόγους αυτός που πάσχει από σύνδρομο αντικοινωνικής συμπεριφοράς, δεν αναγνωρίζεται από τον ζουρλομανδύα που φοράει ή επειδή βγάζει άναρθρες κραυγές στην Πλατεία Συντάγματος. Οι ψυχοπαθείς είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσα μας και πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια που έχει θέσει η επιστήμη της ψυχολογίας. Για να χαρακτηριστεί, λοιπόν, κάποιος ψυχοπαθής πρέπει αυτά τα χαρακτηριστικά να παρατηρούνται τακτικά στη ζωή του –όλοι δικαιούμαστε να φερθούμε εγωιστικά ή λίγο πιο παρορμητικά- και να έχει τουλάχιστον τρία. Αν γνώρισες κάποιον/-α πρόσφατα και έχεις την υπόνοια ότι είναι λιγάκι ψυχοπαθής, δώσε βάση στα παρακάτω.

Υψηλά ποσοστά γοητείας
Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς είναι αφοπλιστικά γοητευτικοί. Ξέρουν τι πρέπει να σου πουν για να σε κερδίσουν και να πάρουν αυτό που θέλουν. Προφανώς αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του δεν δείχνει ότι είσαι ψυχοπαθής, ωστόσο ένα ψυχοπαθής είναι γοητευτικός. Εκεί που διαφέρει ο ψυχοπαθής με έναν κοινωνικό άνθρωπο που θέλει να είναι αρεστός είναι οι προθέσεις. Ο ψυχοπαθής θέλει να κερδίσει κάτι.

Απαξίωση του νόμου
Οι ψυχοπαθείς χαρακτηρίζονται από ηθική αδιαφορία. Πιστεύουν ότι ο νόμος δεν ισχύει στη δική τους περίπτωση και ένας τρόπος για να το καταλάβεις είναι να παρατηρήσεις τον τρόπο που οδηγούν. Υπάρχει μήπως ένα μοτίβο οδήγησης; Ίσως ξεπερνάει διαρκώς τα όρια ταχύτητας, ίσως συμπεριφέρεται όπως θέλει στον δρόμο, μπορεί να βρίζει διαρκώς. Παρ΄όλα αυτά ενώ κι αυτό το χαρακτηριστικό είναι ένδειξη ψυχοπαθούς ανθρώπου, μπορεί να είναι κάποιος απρόσεκτος οδηγός και χωρίς να είναι ψυχοπαθής. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα μπεις στο αυτοκίνητο του/-ης παρατήρησε πώς οδηγεί.

Αυθόρμητη συμπεριφορά
Άλλη μία ένδειξη ψυχοπαθούς ανθρώπου είναι η αυθόρμητη συμπεριφορά. Ναι, ο αυθορμητισμός είναι θεμιτός σε ένα ζευγάρι, σε φέρνει αντιμέτωπο με μικρές ευχάριστες εκπλήξεις. Εντούτοις, ο αυθορμητισμός σε αποφάσεις που απαιτούν υπευθυνότητα είναι ξεκάθαρο σημάδι ψυχοπαθούς ανθρώπου. Για παράδειγμα, μία συνηθισμένη συνέπεια του διαρκούς αυθορμητισμού είναι η ανικανότητα αυτού του ατόμου να ανταπεξέλθει σε οικονομικές υποχρεώσεις, επειδή δεν τις έθεσε ποτέ σαν προτεραιότητες. Έχεις μήπως παρατηρήσει κάτι τέτοιο;

Ψέματα
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα πουν ένα αθώο ψέμα για να γλιτώσουν από μία κατάσταση, οι ψυχοπαθείς ψεύδονται συχνά. Αν λέει ψέματα σε εσένα, είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Αλλά αυτό που μπορείς να καταλάβεις είναι αν λέει ψέματα στους άλλους. Λέει ψέματα στους φίλους ή στην οικογένεια του/-ης; Έχει αναφέρει ποτέ σαν αστείο ένα ψέμα που είπε και προκάλεσε κακό σε κάποιον; Μάλλον είναι λιγάκι ψυχοπαθής.

Εγωκεντρισμός
Πολλοί άνθρωποι είναι εγωκεντρικοί, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό. Μάλιστα μέχρι ενός σημείου είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, βοηθά στην προσωπική εξέλιξη και στην αυτοπεποίθηση, καθόλου άδικα, αφού ένα σχετικά εγωκεντρικό άτομο φροντίζει να έχει χρόνο για τον εαυτό του. Από τη άλλη, μόλις ο εγωκεντρισμός περάσει τα επιτρεπτά όρια πλέον εξελίσσεται σε ναρκισσισμό, και τότε υπάρχει πρόβλημα. Τότε είναι που παύει απλώς να ασχολείται με τον εαυτό του, αλλά προσπαθεί να χειριστεί άτομα για το προσωπικό του όφελος. Έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο; Σου έχει διηγηθεί κάποια ιστορία από την δουλειά του/-ης όπου εκμεταλλεύτηκε κάποιον συνάδελφο για δικό του/-ης καλό;

Κυνήγι συγκινήσεων
Επαναλαμβάνουμε, ακόμη κι αυτό το σημάδι όταν κινείται σε φυσιολογικά όρια, είναι απλώς ένα σημάδι περιπετειώδους ανθρώπου. Δεν είναι κάποιος ψυχοπαθής επειδή πήδηξε μία φορά με αλεξίπτωτο ή επειδή πήγε σε escape room. Από την άλλη, κάποιον που του αρέσει να κάνει κάθε μέρα bungee jumping, τον λες λίγο ψυχοπαθή (ή έστω εθισμένο στην αδρεναλίνη).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY