ΣΧΕΣΕΙΣSEX

Τα πιο κλασικά στερεότυπα για τους bisexual ή αμφιφυλόφιλους

Η αμφιφυλοφιλία από μερικούς δεν αναγνωρίζεται ως σεξουαλικός προσανατολισμός. Δες τι πιστεύει ο κόσμος για τους bi.

Τα πιο κλασικά στερεότυπα για τους bisexual ή αμφιφυλόφιλους

της Κατερίνας Σπανού

Η αλήθεια είναι η LGBTQ κοινότητα έχει πετύχει πολλούς στόχους ως προς τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολλή ομίχλη στο τοπίο των αμφιφυλόφιλων. Αν οι γκέι δέχονταν πίεση από την κοινωνία για τις προτιμήσεις τους, οι bi δέχονται τη διπλάσια. Εκτός από τους straight, πολλοί γκέι δεν μπορούν να δεχτούν ότι σε κάποιον μπορεί να αρέσουν και τα δύο φύλα. Περίεργο έτσι; Όπως μεγαλώσει κανείς.

Τα στερεότυπα βρίσκονται σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες. Πχ «Όλοι οι ταξιτζήδες είναι αγενείς», «Όλοι οι πλούσιοι είναι λαμόγια» ή «Όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες». Προφανώς η επόμενη σκέψη σου είναι ότι το στερεότυπο από κάπου πρέπει να ξεκίνησε, δηλαδή από την ομάδα που την αφορά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πώς όλη η κοινότητα των ταξιτζήδων, των πλουσίων ή των Ελλήνων είναι αυτό που τους καταλογίζεται.

Η σεξουαλικότητα λοιπόν εκτείνεται σε ένα φάσμα. Από τη μία μεριά έχεις τους ετεροφυλόφιλους, από την άλλη τους ομοφυλόφιλους. Οι bi είναι κάπου στη μέση. Εύλογα, θα σκεφτείς, πώς γίνεται να αρέσουν σε κάποιον και τα δύο; Όπως γίνεται να αρέσει σε κάποιον και το ψάρι και το κρέας.

Στερεότυπο νούμερο 1: Οι bi περνάνε μία φάση

Οι bi είναι μπερδεμένοι, δεν μπορούν να αποφασίσουν. Εντάξει οι γκέι και οι λεσβίες χρησιμοποιούν την αμφιφυλοφιλία σαν «δικαιολογία» για να περάσουν στις πραγματικές τους επιθυμίες. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως bi μέχρι να ανακαλύψουν πραγματικά τι προτιμούν, ούτε οι ίδιοι ξέρουν να σου πουν. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι απλά εκτιμούν το ωραίο, δεν χρειάζεται να το καταλάβεις, απλά αποδέξου το.

Στερεότυπο νούμερο 2: Οι bi είναι εγωιστές            

Άπληστοι, τα θέλουν όλα δικά τους. Δεν μπορούν να αποφασίσουν τι τους αρέσει, άρα γιατί να μην τα έχουν όλα; Δεν πάει ακριβώς έτσι. Αν κάποιος είναι bi δεν σημαίνει αυτόματα ότι θέλει να πάει με όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.

Στερεότυπο νούμερο 3: Δεν υπάρχουν

Τόσο κουκλιά είναι. Όχι, άλλο λέμε. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Δεν υπάρχει μόνο η ετεροφυλοφιλία ή η ομοφυλοφιλία. Η σεξουαλικότητα εκτείνεται σε ένα φάσμα όπου μπορεί να σε κάποιον να αρέσουν και οι γυναίκες και οι άντρες, λίγο παραπάνω οι γυναίκες ή λίγο παραπάνω οι άντρες. Ή το ίδιο.

Στερεότυπο νούμερο 4: Οι bi έχουν ΣΜΝ

Η αλήθεια είναι ότι οι γκέι έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουν AIDS. Παρ’ όλα αυτά είναι στο χέρι του καθενός να φροντίζει την υγεία του. Είναι ευθύνη του καθενός να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Στερεότυπο νούμερο 5: Οι bi απατούν

Είναι λογικό να βγάλει κανείς αυτό το συμπέρασμα, αφού το εύρος των επιλογών μεγαλώνει. Η πραγματικότητα είναι όμως μία. Η προσωπικότητα που κερατώνει δεν εξαρτάται από το φύλο, τις προτιμήσεις ή την θρησκεία. Ουάου;

Στερεότυπο νούμερο 5: Οι bi είναι πιο λίγοι και από τους υποστηρικτές του Τζήμερου

Αν έχει δηλώσει ο Γκλέτσος (σχεδόν) αμφιφυλόφιλος, φαντάσου πόσοι υπάρχουν. Γενικά οι αμφιφυλόφιλοι δεν ακούγονται. Γνωστοί αμφιφυλόφιλοι είναι ο David Bowie, James Dean o Michael Stripe (ο τραγουδιστής των REM).

Στερεότυπο νούμερο 6: Οι bi δεν κάνουν σχέσεις

Γι’ αυτό και έγιναν bi; Ή ισχύει το αντίστροφο;  Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει να κάνει με το κατά πόσο θέλει κάποιος να δεσμευτεί. Η κοινωνία τα ορίζει αυτά. Αν κανείς από τους straight δεν μπορεί να αποδεχθεί μία σχέση διαφορετική, πώς θα αντέξει αυτή η σχέση; Κάτι σαν την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ και την κόντρα με τους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες, όπου οι οικογένειες τους και η κοινωνία θεωρούσαν ανώμαλη αυτή τη σχέση.

Στερεότυπο νούμερο 7: ‘Ολες οι γυναίκες είναι bi

Το γεγονός ότι οι γυναίκες νιώθουν πιο άνετα μεταξύ τους, δεν τις μετατρέπει αυτομάτως σε bi. Ναι οι γυναίκες νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους και θα αλλάξουν ρούχα πιο εύκολα η μία μπροστά στην  άλλη. Το γεγονός ότι μία γυναίκα θα πειραματιστεί πιο εύκολα από έναν άντρα, είναι επειδή μεταξύ γυναικών ο πειραματισμός είναι πιο απενοχοποιημένος.

Στερεότυπο νούμερο 8:  Απλά θέλουν να κάνουν τρίο

Δηλαδή αν δεν είσαι straight, θες να κάνεις τρίο; Ή αν δεν σου αρέσει ξεκάθαρα ένα από τα δύο φύλα; Ή μήπως όσοι μπαίνουν σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου είναι όλοι bi καθώς είναι από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Μια ιδέα δεν είναι υπεύθυνη για τους ανθρώπους που πιστεύουν σ’ αυτήν."

Don Marquis, 1878-1937, Αμερικανός ποιητής & αρθρογράφος

 • 705 - Εκθρόνιση του αυτοκράτορα Τιβέριου Β΄ από τον Ιουστινιανό Β΄ τον Ρινότμητο
  1821 - Άλωση της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο
  1823 - Μάχη του Καρπενησίου κατά την Ελληνική Επανάσταση.
  1866 - Συνέρχεται στα Σφακιά Γενική Συνέλευση των Κρητών και κηρύσσει την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ξεκινώντας τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση
  1908 - Κατασκευάζεται το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο στις ΗΠΑ
  1911 - Ιταλός σερβιτόρος κλέβει τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μόνα Λίζα από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
  1915 - Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος)
  1926 - Κίνημα Κονδύλη και ανατροπή της δικτατορίας του Πάγκαλου.
  1991 - Η Λεττονία κηρύσσει την ανεξαρτησία της

© 2002-2019 MEDIA2DAY