ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

15 ενδιαφέροντα facts για την αγάπη

Η αγάπη και ο έρωτας δεν έχουν απασχολήσει μόνο φιλόσοφους, αλλά και ερευνητές της επιστημονικής κοινότητας.

15 ενδιαφέροντα facts για την αγάπη

Πάνω που νόμιζες ότι επειδή έχεις αγαπήσει και αγαπηθεί στη ζωή σου, ξέρεις τα πάντα για τον έρωτα και την αγάπη, έρχονται κάτι νερντς, σου ανατρέπουν κάποιες πεποιθήσεις και σου δίνουν τροφή για σκέψη.

Υπάρχουν πολλά μονογαμικά ζώα

Οι λύκοι, οι κύκνοι, τα άλμπατρος, ακόμα και οι τερμίτες, είναι μερικά από τα είδη ζώων που δεν εγκαταλείπουν το ταίρι τους, παρά μόνο όταν τα χωρίσει ο θάνατος.

Χρειάζονται μόνο 4 λεπτά για να αποφασίσεις αν σου αρέσει κάποιος

Αν παρατηρήσεις λιγάκι τον εαυτό σου θα διαπιστώσεις ότι η γνώμη που σχημάτισες τα πρώτα λεπτά για κάποιον είναι χονδρικά και αυτή που θα μείνει. Προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση (αλλιώς δε θα χρειαζόσουν 4 λεπτά), αλλά και με την κινησιολογία και τη φωνή.

Όταν δύο εραστές κοιτιούνται, οι παλμοί της καρδιάς τους συγχρονίζονται

Μία έρευνα έχει δείξει ότι τα ερωτευμένα και δεμένα ζευγάρια συγχρονίζουν άθελά τους τους παλμούς της καρδιάς τους, μετά τα πρώτα τρία λεπτά που κοιτιούνται στα μάτια.

Τα συμπτώματα του έρωτα είναι παρόμοια με εκείνη της χρήσης κοκαΐνης

Ο έρωτας και η χρήση κοκαΐνης δεν κρύβονται. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι όταν κάποιος ερωτεύεται παράγει διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες δίνουν ερέθισμα σε 12 μέρη του εγκεφάλου, κάποια εκ των οποίων «ερεθίζει» και η κοκαΐνη.

Οι αγκαλίτσες λειτουργούν σαν αναλγητικά

Η οκυτοκίνη, ορμόνη γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, παράγεται κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι μια συγκεκριμένη ποσότητα ωκυτοκίνης μειώνει τους πονοκεφάλους και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διώξει εντελώς τον πόνο.

Στη θέα του αγαπημένου σου (ακόμα και της φωτογραφίας του) πονάς λιγότερο

Σε ένα πείραμα, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: τα άτομα της μίας ομάδας καλούνται να παίξουν κάποια παιχνίδια λέξεων και να κοιτούν φωτογραφίες γνωστών τους προσώπων και τα άτομα της άλλης να παίξουν παιχνίδια λέξεων και να κοιτάνε φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Τα άτομα της ομάδας που κοιτούσαν τη φωτογραφία του συντρόφου τους, δήλωσαν ότι βίωναν λιγότερο πόνο.

Είναι πιθανότερο να καταλήξουν μαζί δύο άνθρωποι που είναι πάνω-κάτω το ίδιο ελκυστικοί

Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο τα δύο αυτά άτομα να είναι το ίδιο όμορφα εμφανισιακά, αλλά να έλκουν τους ανθρώπους ισόποσα. Κι αν δε μας πιστεύεις, δες αυτό. 

Ούτε τα ομώνυμα, ούτε τα ετερώνυμα έλκονται

Δύο άνθρωποι, οι οποίοι είναι εντελώς ίδιοι ή εντελώς αντίθετοι έχουν την τάση να μη μένουν για καιρό μαζί. Έχει να κάνει με την ισορροπία: από τη μία πρέπει να έχεις κάποια κοινά με τον άνθρωπό σου κι από την άλλη θέλεις να μαθαίνεις από αυτόν καινούρια πράγματα.

Η έκφραση «πληγωμένη καρδιά» δεν είναι απλώς μια μεταφορά

Υπάρχει το σύνδρομο της πληγωμένης καρδιάς, το οποίο λίγο-πολύ λέει ότι μία προδοσία, ένας χωρισμός ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με μία πληγωμένη καρδιά, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει πόνο στο όργανο της αγάπης. Ο ψυχικό πόνος κάνει τον εγκέφαλο να παράξει συγκεκριμένες χημικές ουσίες ,οι οποίες αποδυναμώνουν την καρδιά, προκαλούν πόνο στο στήθος και λαχάνιασμα.

Οι ερωτευμένοι και οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έχουν κοινές χημικές αποκλίσεις

Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, όταν ερωτεύεσαι, πέφτουν τα επίπεδα της σεροτονίνης σου. Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκασμούς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνεις πράγματα τα οποία δεν είναι και τόσο του χαρακτήρα σου.

Η σεξουαλικότητα, η φροντίδα και το δέσιμο είναι τα συστατικά της συνταγής για την αληθινή αγάπη

Η συνταγή είναι γνωστή και ως «το τρίγωνο της αγάπης». Έρευνες έχουν δείξει η υγιής ερωτική ζωή, η φροντίδα που προσφέρει ο ένας σύντροφός στον άλλο και το συναισθηματικό δέσιμο, είναι η τριπλέτα που χρειάζεται για την παντοτινή αγάπη. Περισσότερα εδώ.

 Οι πεταλούδες στο στομάχι προκαλούνται από την έκρηξη αδρεναλίνης

Όταν ερωτεύεσαι είναι δύσκολο να αποφύγεις αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι που σου προκαλούν ένα σφίξιμο και μία μικρή τάση για εμετό. Η έκρηξη αδρεναλίνης φταίει γι’ αυτό ή οποία προκαλείται από την αντίδραση πάλης-φύγης.

Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, Ο όρος «πάλη ή φυγή» χρησιμοποιείται ώστε να περιγράψει την αντίδραση οργανισμών κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Με λίγα λόγια, όταν ένας άνθρωπος ερωτεύεται, το νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται, προκαλώντας αύξηση της αδρεναλίνης και μεταβολές στις κόρες των ματιών, στα επίπεδα ζαχάρου και κορτιζόλης και στους χτύπους της καρδιάς ή την αρτηριακή πίεση. 

Οι διεσταλμένες κόρες μαρτυρούν το αν σου αρέσει κάποιος, ωστόσο ταυτόχρονα σε κάνουν και πιο γοητευτικό

Ο Δαρβίνος είχε προτείνει ότι οι κόρες διαστέλλονται όταν είματε πολύ συγκεντρωμένοι και δίνουμε κάπου την προσοχή μας. Συνεπώς είναι λογικό να μεγαλώνουν οι κόρες όποτε κοιτάς τον άνθρωπο που ποθείς.

Το παρατεταμένο eye contact μπορεί να κάνει δύο άγνωστους να ερωτευτούν

Έχει αποδειχθεί ότι όταν κάποιος σε κοιτάει στα μάτια, ο οργανισμός του παράγει μία χημική ουσία που ονομάζεται φενεθυλαμίνη. Αυτή η λέξη-γλωσσοδέτης είναι συσχετισμένη με την αντίδραση πάλης-φυγής. Συνεπώς αν αποφασίσεις να κοιτάξεις έντονα και εσύ, τότε ίσως και να δημιουργηθεί ένας καινούριος έρωτας. 

Και είναι λογικό: σκέψου πόσοι έχουν αναζητήσει στη στήλη "Σε είδα" έναν άνθρωπο που είδαν τυχαία στον δρόμο και τον ερωτεύτηκαν.

Η αγάπη είναι τελικά αυτό που έχει σημασία

Η τεράστια έρευνα μίας ομάδας ερευνητών του Χάρβαρντ (75 ετών για την ακρίβεια),έδειξε ότι η αγάπη είναι αυτή μου μετράει τελικά. Σύμφωνα με τις εμπειρίες των συμμετεχόντων, η ευτυχία και η ολοκλήρωση πάντα περιστρέφονταν γύρω από την αγάπη ή έστω την αναζήτησή της.
 

Με πληροφορίες από το Bored Panda.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY