ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Είναι αυτή η σχέση στη φαντασία σου;

Αυτό που είχαν πάθει πολλά κορίτσια με τον Ρουβά και με άλλους διάσημους γοητευτικούς άνδρες, μπορεί κανείς να το πάθει και με κοινούς θνητούς.

Είναι αυτή η σχέση στη φαντασία σου;

Σου έχει τύχει ποτέ να μιλάς με κάποιον, εσύ να γουστάρεις και να νιώθεις ότι σε γουστάρει κι εκείνος; Ορισμένες φορές, η αίσθηση ότι τα συναισθήματα είναι αμοιβαία δεν αντοποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το καταλαβαίνεις από το βλέμμα των φίλων σου όταν το λες και σε κοιτάνε με απορία και συνάμα λίγη στεναχώρια. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ το καταλαβαίνεις, ταυτόχρονα αρνείσαι να το δεχτείς.

Κι επειδή για όλα υπάρχει μία λέξη, οι Αμερικάνοι και συγκεκριμένα η Dorothy Tennov, εφηύρε τη λέξη limerence.  Η ελληνική απόδοση της λέξης δεν υπάρχει, αλλά περιφραστικά είναι το εμμονικό «ξεμυάλισμα». Ο πάσχων θέλει απεγνωσμένα να του ανταποδώσει το αντικείμενο πόθου του τα συναισθήματά του, κάτι το οποίο δε συμβαίνει ποτέ.

Και σωστά θα απορήσεις: τότε γιατί το άτομο αυτό παραμένει ερωτευμένο, χωρίς ανταπόδοση, χωρίς έστω ένα ψίχουλο αγάπης; Είναι κάτι σαν τον έρωτα με έναν διάσημο, είναι εμμονή, όχι έρωτας. Παράξενο, έτσι; Όχι τόσο, αν αναλογιστείς ότι ο πάσχων νομίζει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ταυτόχρονα ότι η αγάπη είναι εθιστική -ή τουλάχιστον η ανάγκη να αγαπήσεις. 

Για να σου φάνηκε πάντως ενδιαφέρων αυτός ο τίτλος, είναι πολύ πιθανό να φοβάσαι ότι τα αμοιβαία αισθήματα δεν είναι και τόσο αμοιβαία. Χμμμ…

1. Παρόλο που η σχέση σας είναι ανύπαρκτη, ρηχή ή σε πολύ πρώιμο στάδιο, εσύ έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φαντασιώνεται ένα μέλλον με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός σου.

2.  Ορισμένες φορές το μυαλό σου κάνει διάφορους συνειρμούς και επεκτείνει τη σκέψη σου γι’ αυτό το άτομο. Από ένα τυπικό φλερτ, μπορεί να αρχίσεις να πλάθεις με το μυαλό σου χολιγουντιανές σκηνές σε αεροδρόμια, λιβάδια και σκιές καθρεφτισμένες σε θάλασσες. Ακραίο.

3. Όποτε βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, νιώθεις σωματικά συμπτώματα άγχους. Είναι φυσιολογικό μεν να νιώθεις νευρικότητα όταν βρίσκεσαι κοντά σε αυτόν που σου αρέσει, παράξενο δε να τρέμεις ολόκληρος. Και αυτό δε συμβαίνει όταν βρίσκεστε μόνο στον ίδιο χώρο, η καρδιά σου κοντεύει να σπάσει όταν περιμένεις μήνυμα και ορισμένες φορές ίσως νιώθεις και ζαλάδα.

4. Όταν έχεις ξεμυαλιστεί από κάποιον με τον οποίο δεν έχεις καν φλερτάρει, άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν. Φτιάχνεις σενάρια για το πώς θα ήταν αν τον πετύχαινες τυχαία σε μία βραδινή έξοδο ή σε ένα καφέ. Πρόσεχε γιατί μπορεί κάποια στιγμή να κυνηγήσεις αυτή την φαντασίωση και να γίνεις αυτό που κορόιδευες: ένας τρομακτικός stalker.

5. Ο έρωτας είναι τυφλός λένε, αλλά στη δική σου περίπτωση αυτή η φράση δεν μπορεί να περιγράψει επακριβώς το τι συμβαίνει στο μυαλό σου. Έχεις εξιδανικεύσει τόσο αυτόν που σου αρέσει, που ακόμη και όταν είναι αγενής ή κάνει κάτι το οποίο είναι εμφανώς κατακριτέο, εσένα σου φαίνεται γλυκούλι.

6. Αν είναι κάποιος με τον οποίο έχετε καθημερινή αλληλεπίδραση, το μυαλό σου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από ό,τι τον περιτριγυρίζει. Με ποιους μιλάει, τι χρειάζεται, πώς αντιδρά.

7. Νιώθεις ότι υπάρχει κάτι δυνατό μεταξύ σας. Πιστεύεις ότι είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, ακόμη κι αν έχετε ανταλλάξει μόλις δύο κουβέντες.

8. Υπεραναλύεις ό,τι λέει, αν σε κοίταξε, πώς κινείται στο χώρο. Απομονώνεις αυτά που θέλεις να ακούσεις, ενώ τα σημάδια που σου δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεται τα αγνοείς. Όλα αυτά για να αποδείξεις ότι σε γουστάρει.

9. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν, ότι η ευτυχία σου εξαρτάται από την παρουσία του, καταλήγοντας να αναζητείς απεγνωσμένα την προσοχή του και την επιβεβαίωση πως κάτι υπάρχει στον ορίζοντα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Δεν είμαστε τίποτα. Αυτό που ψάχνουμε είναι το παν."

Φρήντριχ Χαίλντερλιν, 1770-1843, Γερμανός ποιητής

 • 1864 - Νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη.
  1974 - Πεθαίνει ο Βιτόριο ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης.
  1979 – Πεθαίνει ο Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
  1985 - Η έκρηξη του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς στην Κολομβία δημιουργεί ένα λαχάρ που προκαλεί το θάνατο περίπου 25.000 θανάτους.
  1990 - Ξεκινά τη λειτουργία του ο Παγκόσμιος Ιστός.
  2002 - Το πετρελαιοφόρο πλοίο Prestige βυθίζεται ανοιχτά της Γαλικίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

© 2002-2019 MEDIA2DAY