ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Είσαι αυτός που υποχωρεί ή αυτός που κυνηγούν στη σχέση;

Πιο απλά, θεωρείς ότι στη σχέση σου είσαι αυτός που έχει το πάνω χέρι ή αυτός που σκύβει το κεφάλι;

Είσαι αυτός που υποχωρεί ή αυτός που κυνηγούν στη σχέση;

Στις περισσότερες σχέσεις είναι δύσκολο να επιτευχθεί η απόλυτη ισότητα. Επιλέγουμε συντρόφους με τους οποίους «μοιάζουμε», ωστόσο συχνά κάποιος από τους δύο ίσως και να υποχωρεί λίγο περισστόερο. Σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι εκείνος που τον κυνηγούν, δεν αγαπά τον σύντροφό του. Και οι δύο έχουν κάνει μία άγραφη σύμβαση μεταξύ τους σχετικά με το πώς λειτουργεί η δική τους σχέση και ίσως είναι και αυτή η συνταγή επιτυχίας τους.

Η ζωή αντιγράφει την Τέχνη και ουκ ολίγες φορές έχουμε δει τέτοια μοτίβα σχέσεων - το μοτίβο όπου κάποιος είναι από πάνω και ο άλλος υποχωρεί- στην μεγάλη και στη μικρή Οθόνη. Τζακ και Ρόουζ στον Τιτανικό, Νόα και Άλι στο Ημερολόγιο, Έντουαρντ και Βίβιαν στο Pretty Woman, είναι μερικά από τα ζευγάρια που διέκρινες ότι κάποιος από τους δύο προσπαθούσε λιγάκι παραπάνω από τον άλλο για να λειτουργήσει η σχέση.

Στην πραγματική ζωή, δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που θα έχεις ακούσει κάποιον να λέει «Απορώ τι του βρίσκει», «καλά τι κάνει αυτός με αυτήν». Γενικά, σαν φαινόμενο υπάρχει, πάντα κάποιος από τους δύο ίσως προσπαθεί λίγο περισσότερο. Από την άλλη, οι σχέσεις είναι πιο πολύπλοκες από αυτό. Και ίσως αυτή η οπτική τελικά να είναι λιγάκι ρηχή, χωρίς βαθύτερη ανάλυση.

Ο συμβιβασμός και το κυνήγι έχουν πολλά πρόσωπα

Κάποιος από τους δύο μπορεί να νιώθει ότι το έτερον ήμισυ είναι πιο όμορφο από τον ίδιο. Ίσως όμως ο άλλος να έχει μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, οπότε ίσως και να είναι πιο κατασταλαγμένος σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνει στη ζωή και αυτό να βοηθά τον σύντροφό του να εξελιχθεί.

Στην πραγματικότητα, αν αποφασίσεις ότι είσαι εσύ αυτός που υποχωρεί τότε βάσει της προκατάληψης επιβεβαίωσης (η τάση ενός ατόμου να αναζητήσει, να ερμηνεύσει, να ευνοήσει και να ανακαλέσει πληροφορίες με τρόπο που να επιβεβαιώνει τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις του), θα ψάχνεις όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που θα το αποδεικνύουν. Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός σου να ξεχάσει να πλύνει τα πιάτα και εσύ να θεωρήσεις ότι το έχει δεδομένο πως αν δεν τα πλύνει εκείνος, θα τα πλύνεις εσύ. Επομένως, θα παραβλέψεις τις φορές που ίσως και να ήσουν εσύ από πάνω, εστιάζοντας στις περιπτώσεις που αποδεικνύουν την πεποίθησή σου ότι αδικείσαι.

Άλλο η τοξικότητα σε μία σχέση

Έστω λοιπόν ότι όταν γνώρισες τον σύντροφό σου να ένιωθες ότι είναι πολύ καλύτερος από εσένα, και πως ποτέ δεν θα γυρνούσε κάποιος σαν αυτόν να σε κοιτάξει. Το νορμάλ επακόλουθο σε μία τέτοια σχέση είναι εκείνος που νιώθει κατώτερος να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος· ίσως πηγαίνοντας γυμναστήριο, επεκτείνοντας τις γνώσεις του ή ανακαλύπτοντας νέα χόμπι. Έτσι, αυτός που εξελίσσεται πιο γρήγορα, αρχίζει να έχει το πάνω χέρι. Τότε, με τη σειρά του κι ο άλλος θα προσπαθήσει να μη μείνει πίσω και θα κάνει αντίστοιχες κινήσεις για να το πετύχει. Και αυτή η ανάγκη που δημιουργείται και στους δύο, είναι θεμέλιος λίθος σε μία σχέση. Η αρνητική διάσταση που μπορεί να πάρει η έννοια του «αυτός που προσπαθεί και αυτός που έχει το πάνω χέρι», παρατηρείται όταν ένας από τους δύο φαίνεται χειριστικός και δεν επιτρέπει στον άλλο να εξελιχθεί.

Τελικά υπάρχει το μοτίβο της σχέσης όπου κάποιος έχει τον ρόλο του ανώτερου και κάποιος του κατώτερου;

Υπάρχει στην περίπτωση όπου κάποιος από τους δύο είναι αυτός που διαρκώς συμβιβάζεται με το γεγονός ότι θα είναι πάντα κατώτερος, και ο άλλος ότι θα είναι αυτός που συμβιβάζεται με το γεγονός ότι έχει βάλει χαμηλά τον πήχη.

Οπότε ποιο είναι το συμπέρασμα;

Είναι πολύ απλό. Αν είσαι αυτός που συμβιβάζεται βάζοντας χαμηλά τον πήχη, το ξέρεις και το ξέρει και ο σύντροφός σου. Το θέμα είναι το κατά πόσο αυτή η σχέση είναι τοξική ή αν τελικά λειτουργεί τέλεια για εσάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY