ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Βαρέθηκες ή απλώς νιώθεις αρκετά άνετα;

Ενίοτε μπερδεύουμε την άνεση που αισθανόμαστε στη σχέση, με τη στασιμότητα. Τελικά, βαριέσαι ή απλώς είσαι σε μία ασφαλή σχέση;

Βαρέθηκες ή απλώς νιώθεις αρκετά άνετα;

Έχετε κάμποσο καιρό τώρα σχέση με τον σύντροφό σου, και όλα πάνε τέλεια. Δυστυχώς, ξαφνικά, όλα μοιάζουν λιγάκι ρουτίνα. Ίσως άρχισες να αναρωτιέσαι αν πραγματικά βαριέσαι και αν ο σύντροφός σου είναι ιδανικός για εσένα.

Δεν αντιλέγουμε, αυτή η ρουτίνα που νιώθεις μπορεί να πηγάζει από το γεγονός ότι δεν είναι ο ένας κατάλληλος για τον άλλο –σίγουρα, δεν μπορείς να αποκλείσεις κάτι τέτοιο. Ή, θα μπορούσε να σημαίνει ότι εσύ και ο σύντροφός σου, μόλις περάσατε τη φάση αυτή με τα μέλια και τα ουράνια τόξα και περάσατε στο επίπεδο της αγάπης και του χουχουλιάσματος.

Πώς θα καταλάβεις, όμως, τη διαφορά;

Η βαρεμάρα συνοδεύεται από ανάγκη για αλλαγή. Η άνεση όχι.

Η βαρεμάρα –θα γίνουμε λίγο Ντάνοι τώρα- σημαίνει ότι βαριέσαι. Πρακτικά, σημαίνει ότι είσαι κολλημένος σε μία κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Νιώθεις ότι έχεις την ανάγκη να αλλάξεις κάτι, να κάνεις κάτι δραστικό. Θέλεις να ζήσει κάτι καινούριο και διαφορετικό και νιώθεις ότι έχεις εξαντλήσει όλες τις επιλογές, εσύ και ο σύντροφός σου. Συνήθως για να βαρεθείς σημαίνει ότι όλα σου φαίνονται προβλέψιμα με αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζεσαι εύκολα.

Στο βόλεμα από την άλλη μεριά, δεν επιθυμείς να αλλάξεις κάτι. Το αίσθημα του βολέματος, είναι παρόμοιο με το αίσθημα που έχεις όταν γυρνάς σπίτι και σκέφτεσαι «Αχ, σπίτι μου σπιτάκι μου».

Η βαρεμάρα απαιτεί λύση. Η άνεση δεν είναι πρόβλημα.

Όταν βαριέσαι, το πιο πιθανό είναι να πιάσεις τον εαυτό σου να ψάχνει κάποια λύση. Έτσι κι αλλιώς, η βαρεμάρα συχνά σημαίνει ότι δεν έχεις επιλογές και δεν νιώθεις ενθουσιασμό, οπότε αναγκαστικά θα ψάξεις κάποια λύση στο πρόβλημά σου. Σε μία σχέση, η λύση θα μπορούσε να είναι είτε να «ταρακουνήσεις» λίγο τη σχέση σου, είτε να την λήξεις για να ψάξεις κάτι διαφορετικό.

Το ευτυχές σε αυτό είναι ότι συχνά, το γεγονός ότι θέλουμε κάτι να αλλάξουμε, δεν έχει να κάνει με την ίδια μας τη σχέση, αλλά με εμάς τους ίδιους. Το λάθος που κάνουμε ενίοτε, είναι να νομίζουμε ότι η επιθυμία μας να ξεκινήσουμε ένα καινούριο χόμπι, για παράδειγμα, θα επηρεάσει τη σχέση μας. Ωστόσο, η ανάγκη για να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο στη ζωή μας και η ανάγκη να ανανεώσουμε τη σχέση μας, δεν πρέπει να συγχέονται. Μη φοβάσαι να ξεκινήσεις κάτι καινούριο επειδή για κάποιον λόγο πιστεύεις ότι θα ρισκάρεις τη σχέση σου. Ίσα-ίσα, αυτό το κάτι μπορεί να αναθερμάνει τη δυναμική της σχέσης σας.

Όταν νιώθεις άνετα με τον σύντροφό σου, δε νιώθεις ότι λείπει αυτό το κάτι που θα γεμίσει τη ζωή σου. Έχεις ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων των χόμπι σου, για να νιώθεις ολοκληρωμένος.

Η βαρεμάρα προκαλεί ανησυχία. Η άνεση είναι χαλαρωτική.

Η ανάγκη για αλλαγή είναι και ο λόγος που νιώθεις αυτήν την ανεξήγητη ανησυχία. Κάποιες φορές μπορεί να νιώθεις πως κάτι σου λείπει, αλλά δεν ξέρεις τι είναι αυτό. Παράλληλα, ίσως και να νιώθεις πως ό,τι ήταν να μάθεις για τον σύντροφό σου, το έχεις ήδη μάθει.

Το μυστικό για να νιώσεις την άνεση, αντί της βαρεμάρας, είναι να μη θεωρείς ότι πραγματικά έχεις μάθει κάθε πτυχή του συντρόφου σου. Καλό είναι όποτε έχεις μία νέα ιδέα, ή απλώς μία χαζομάρα που σου κατέβηκε στο κεφάλι, να τη μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου. Έτσι, θα μαθαίνεις κάθε φορά, κάτι καινούριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY