ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Μήπως είμαι εγώ ο ναρκισσιστής;

Το γεγονός ότι σε ανησυχεί η πιθανότητα να είσαι ναρκισσιστής, σε κάνει λίγο καλύτερο από τους υπόλοιπους ναρκισσιστές. Αν είσαι δηλαδή.

Μήπως είμαι εγώ ο ναρκισσιστής;

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε λίγο ναρκισσιστές –για διάφορους λόγους οι οποίοι δεν χρειάζεται να αναφερθούν τώρα. Ωστόσο, ο ναρκισσισμός γίνεται παθογενής, όταν ένας εγωκεντρικός άνθρωπος δεν νιώθει καλά εάν δεν ικανοποιεί σχεδόν καθημερινά την ανάγκη του να τον θαυμάζουν. Θέλει να νιώθει ότι αξίζει περισσότερο από τους υπολοίπους και θα κάνει τα πάντα για να το αποδείξει ή τουλάχιστον για να το αποδείξει στον εαυτό του.

Νιώθεις την ανάγκη να είσαι τέλειος και να τα ελέγχεις όλα

Οι ναρκισσιστές νιώθουν την ανάγκη να είναι τέλειοι σε όλα τους. Κι όχι μόνο: πιστεύουν ότι εκτός από το να είναι οι ίδιοι τέλειοι, πρέπει να είναι και όλοι υπόλοιποι, ακόμη και οι καταστάσεις πρέπει να είναι τέλειες, βάσει δηλαδή των προσδοκιών, ένα πάρτυ ας πούμε.

Η ανάγκη για τελειότητα οδηγεί τον ναρκισσιστή στη γκρίνια και σε μια μόνιμη δυσαρέσκεια.

Νιώθεις ότι δεν ανήκεις ποτέ στον κανόνα

Ο κόσμος για έναν ναρκισσιστή είναι άσπρο-μαύρο, λάθος ή σωστό. Και μέσα σε αυτόν τον κόσμο, ο ναρκισσιστής είναι καλύτερος από όλους τους άλλους, χωρίς όμως απαραίτητα να ακολουθεί ο ίδιος τους κανόνες που έχει στο μυαλό του. Αν πιστεύει για παράδειγμα ότι δεν είναι σωστό να μπαίνεις στη ΛΕΑ, θα βρει ένας πρώτης τάξεως επιχείρημα για να σου αποδείξει ότι εκείνος είναι εντάξει.

Δε μπορείς να αναλάβεις ευθύνες

Στους ναρκισσιστές ισχύει το εξής παράδοξο: ενώ θέλουν να έχουν τον έλεγχο, δε θέλουν να είναι ποτέ υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα. Αν τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα είχαν υπολογίσει ή ένιωσαν ότι κρίνονται ως μέτριοι, ρίχνουν την ευθύνη αλλού.

Πιστεύεις ότι οι άλλοι υπερβάλλουν

Οι ναρκισσιστές δεν είναι και πολύ ικανοί στο να δείχνουν συμπόνοια στους άλλους ανθρώπους και κατ’ επέκταση δεν καταφέρνουν ποτέ να μπουν στη θέση τους. Έχουν την τάση να είναι εγωιστές, γεγονός που τους καθιστά αδύνατη την κατανόηση συναισθημάτων άλλων ανθρώπων.

Οι ναρκισσιστές περιμένουν από τους άλλους να σκέφτονται και να νιώθουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που σκέφτονται και εκείνοι. Έτσι, όποτε ένα συναίσθημα τους φαίνεται ξένο, δεν μπορούν να ταυτιστούν και σίγουρα όχι να καταλάβουν τους άλλους ανθρώπους. Δεν θα παραδεχτούν ότι δεν μπορούν να μπουν στη θέση κάποιου, οπότε θα ρίξουν την ευθύνη στον ίδιο, είναι υπερβολικός θα πουν.

Ο εαυτός σου είναι πάνω από όλα

Ο ναρκισσιστής δεν μπορεί να σε ακούσει. Αν κάνει διάλογο, η αίσθηση που αφήνει είναι ότι μονολογούσε και δεν έλαβε υπόψη ούτε μία λέξη από αυτά που είπες. Ίσως και να νευρίασε επειδή έχετε διαφορετική άποψη, ενώ βαθιά μέσα του ίσως και να ξέρει ότι δεν έχει ο ίδιος δίκιο.

Το σκεπτικό του βασίζεται στη ρήση που λέει ότι αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και του έχεις εμπιστοσύνη, τότε όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο αυτό τους οδηγεί στο να αδιαφορούν για οποιαδήποτε συνέπεια μπορεί να έχει μία πράξη τους ή τα λεγόμενά τους με αποτέλεσμα τελικά να βάζουν τον εαυτό τους πάνω από όλα.

Νιώθεις ότι χρειάζεσαι προσοχή και επιβεβαίωση

Ο ναρκισσιστής χρειάζεται διαρκή προσοχή. Όσο και να ακούει φιλοφρονήσεις, πάντα θέλει το κάτι παραπάνω. Θέλει να νιώθει ότι τον θαυμάζουν. Μέσα του ίσως να αισθάνεται ότι δεν είναι άξιος να αγαπηθεί και γι’ αυτό να χρειάζεται αυτήν την επιβεβαίωση.

Πάντα παίρνεις την κριτική προσωπικά

Όταν ένας ναρκισσιστής επικρίνεται για την κάτι που έκανε, αυτόματα παίρνει αμυντική στάση. Ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουμε τέτοια στάση όταν μας κριτικάρουν αρνητικά, αλλά ο ναρκισσιστής θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει ότι άδικα τον κατηγορείς. Θα αδιαφορήσει αρκετές φορές όταν επιχειρηματολογείς, θα αγνοήσει τις παρατηρήσεις σου και θα προσπαθήσει να υποτιμήσει τα σχόλιά σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ζωή μας καθορίζεται από ευκαιρίες, ακόμα και απ’ αυτές που χάνουμε."

Francis Scott Fitzgerald, 1896-1940, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1912 - Απελευθέρωση της Βεροίας
    1978 - Ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλας γίνεται Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

© 2002-2019 MEDIA2DAY