ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Άλλο κτητικότητα, άλλο αγάπη

Η κτητική συμπεριφορά ενίοτε εκλαμβάνεται ως έρωτας. Άλλο η κτητικότητα όμως, κι άλλο η αγάπη.

Άλλο κτητικότητα, άλλο αγάπη

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ζήλια έχει νικήσει κάθε όμορφο συναίσθημα που θυμίζει αγάπη. Καλώς ή κακώς αρκετοί άνθρωποι έτσι έμαθαν, να δείχνουν την αγάπη τους με κτητικές συμπεριφορές, μέσω της ζήλιας. Και από την άλλη μεριά πολλοί έμαθαν έτσι να την εκλαμβάνουν, «όποιος δεν ζηλεύει, δεν αγαπάει». Αναμφισβήτητα, αν αγαπάς, θα ζηλέψεις λίγο, το αντίστροφο όμως δεν ισχύει. Η ζήλια δεν είναι ένδειξη αγάπης. Ίσως μόνο της αγάπης που τρέφει ο ζηλόφθων για τον εαυτό του.

Με μία προσεκτική ματιά οποιοσδήποτε μπορεί να παρατηρήσει πως οι άνθρωποι που τρέφουν υπερβολική ζήλια για τον σύντροφό τους, είναι εν γένει τοξικοί. Δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία της σχέσης, ούτε για την ευτυχία του συντρόφου τους· στόχος είναι ίσως η επιβεβαίωση (άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου).

Και τέτοιου είδους χειρισμοί μπορούν πολύ εύκολα να παρεξηγηθούν ως εκδηλώσεις αγάπης. Κινήσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν και τον πιο συνειδητοποιημένο άνθρωπο να υποθέσει ότι τον αγαπούν, απλώς δεν ξέρουν να το δείχνουν.

Επιδιώκουν συνέχεια επικοινωνία

Τέτοια άτομα, ίσως επειδή κρίνουν εξ ιδίων ή επειδή για κάποιον λόγο έχουν θέματα εμπιστοσύνης, θέλουν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το έτερον ήμισυ και τι ακριβώς κάνει. Ναι, θα ακουστεί κλισέ, η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Οι άνθρωποι που αγαπούν βαθιά, τα ζευγάρια αυτά που βλέπεις να περπατούν χεράκι-χεράκι και η αγάπη τους να παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Θα υπάρξουν μικρές σκηνές ζήλιας, δεν συμβαίνουν όμως τακτικά.

Θέλουν να περνούν χρόνο αποκλειστικά με τον σύντροφό τους

Επιβάλλεται το πρώτο διάστημα το ζευγάρι να κάνει βόλτα στην φεγγαράδα, να ατενίζει τα αστέρια και να ζει στιγμές απαράμιλλου ρομαντισμού. Κάποια στιγμή, εφόσον το ζευγάρι περνάει καλά, θέλει να μοιραστεί κομμάτια από τη ζωή του με το σύντροφό του. Κι ένα από αυτά τα κομμάτια είναι οι φίλοι. Οι άνθρωποι που φέρονται με κτητικότητα στη ζωή τους, κατά βάση θέλουν να γνωρίσουν τους φίλους του συντρόφου τους (για να δουν αν αποτελούν απειλή) αλλά δεν θέλουν να γνωρίσουν τους δικούς τους φίλους στο ταίρι τους.

Η δικαιολογία συχνά είναι «προτιμώ να περάσουμε χρόνο μαζί», σε αντιπαραβολή της πρότασης σου να βγείτε με τους φίλους σου. Μέχρι κάποιο σημείο ίσως και να σου φαίνεται χαριτωμένο, αλλά έπειτα αρχίζει να σε προβληματίζει.

Θέλουν όλη την ώρα να τους λυπάσαι

Μία συμπεριφορά η οποία επίσης θεωρείται χειριστική είναι η πρόκληση ενοχών. Οι άνθρωποι που κάνουν σχέσεις με σκοπό την επιβεβαίωση θέλουν πραγματικά να επιβεβαιώνονται συχνά. Και ένας τρόπος για να «περνάει το δικό τους» είναι να βάζουν λίγο μελό στην εξίσωση. Δημιουργούν τύψεις και ενοχές με σκοπό να χειραγωγήσουν το ταίρι τους. Και αν ο άνθρωπος με τον οποίο είναι μαζί είναι ευαίσθητος και καλός –που συνήθως είναι, γιατί τέτοιους ανθρώπους ψάχνουν- τους λυπάται και πετυχαίνουν τον σκοπό τους.

Εκείνοι ξέρουν να αγαπούν

Ίσως πρόκειται για την πιο απαράδεκτη μορφή χειριστικότητας. Μπορεί να μην ειπωθεί  αυτολεξεί, αλλά με διάφορους άλλους τρόπους: «Είμαι χαζός/ή που σου κάνω τόσες χάρες, κανείς δεν τα κάνει αυτά» ή «Ποια θυσία έχει κάνει αυτός/ή για εσένα, αποκλείεται να σ’ αγαπάει περισσότερο από εμένα». Εμμέσως πλην σαφώς, θέλουν να σου περάσουν το μήνυμα ότι μόνο εκείνοι είδαν την αξία σου και σε περιμάζεψαν από τη χωματερή.

Δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά

Δεν θα διαφωνήσουμε ότι μετά από 10-20 χρόνια γάμου, καλό είναι να μην υπάρχουν (σοβαρά) μυστικά στη σχέση –αν και όλοι οι άνθρωποι δικαιούνται να κρατούν κάποια πράγματα για τον εαυτό σου. Ωστόσο, μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα σχέσης είναι αρρωστημένο να πιέζεις τον άνθρωπο που επέλεξες να είσαι μαζί να σου αποκαλύψει τα μυστικά του. Και συνήθως οι πιεστικοί χαρακτήρες ζητούν πολύ προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή του συντρόφου τους. Ειδικά όσον αφορά το ερωτικό παρελθόν. Και, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αν ο δέκτης της ζήλιας δεν δώσει τις απαντήσεις που ο σύντροφός ζητά, ξεκινούν οι απειλές περί χωρισμού.

 

Αφήστε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν, μη δίνετε τροφή στις παράνοιές τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY