ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Πίσω στα βασικά για μία ευτυχισμένη σχέση

Κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα και μετά τα ξεχνάμε. Ή απλώς δεν τα έχουμε σκεφτεί ποτέ. Μερικά απλά tips για να ευτυχίσεις στη σχέση σου.

Πίσω στα βασικά για μία ευτυχισμένη σχέση

Όταν ο έρωτας κοπάσει λίγο, αρχίζουμε και βλέπουμε αυτά τα μικρά καθημερινά πραγματάκια που μας χαλάνε σε μία σχέση. Το ένα φέρνει το άλλο και τελικά η σχέση φθείρεται ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σχέση έχει ημερομηνία λήξης. Δεν μπορεί, κάτι θα κάνουν σωστά κι αυτοί που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις.


Τα ζευγάρια αλλάζουν όσο μεγαλώνουν
Ναι, τα πράγματα αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός και καλό είναι να το συνειδητοποιεί αυτό το ζευγάρι. Ίσως με τα χρόνια ο σύντροφός σου να αντέχει όλο και λιγότερο το ξενύχτι ή να αλλάξει κάπου το γούστο του/-ης, αυτό όμως είναι μία φυσιολογική εξέλιξη. Μάθε να αγαπάς αυτές τις μικρές αλλαγές, μην τις αφήνεις να σε τρομάζουν.


Αν κάτι σε ενόχλησε, πες το γρήγορα
Πρέπει να διαλέξεις. Ή θα πεις στον σύντροφό σου ότι σε ενοχλεί το εσώρουχο στο πάτωμα του μπάνιου ή κάποια στιγμή θα τσακωθείς γι’ αυτό.


Ξεκίνα με «Εγώ», αντί με «Εσύ»
Αν καταλαβαίνεις ότι πρέπει να γίνεις πιο εγωκεντρικός/ή, κάνεις λάθος. Όταν θέλεις να κατηγορήσεις για κάτι τον σύντροφό σου, πες του ότι «Ένιωσα προδωμένος/-η», αντί για το «Με πρόδωσες». Έτσι, εστιάζεις στην κατάσταση και όχι στο πρόσωπο. Κυρίως, θέλεις να το συζητήσεις και να βγάλετε μία άκρη, όχι να πάρει αμυντική στάση.


Αν δεν αλλάξεις εσύ, πώς θα αλλάξει η σχέση;
Αν θέλεις να τσακώνεστε λιγότερο, να σε κριτικάρει λιγότερο ή οτιδήποτε άλλο σε χαλάει, καλό είναι να συμπεριφερθείς όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθεί ο σύντροφός σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις τις αντιδράσεις του/-ης, μπορείς όμως να τον/ην εμπνεύσεις.


Οι σχέσεις δεν είναι πάντα 50-50
Ορισμένες φορές θα σου δώσει ο σύντροφός σου το 100% του, ορισμένες εσύ. Εξάλλου δεν είστε ο ένας το στήριγμα του άλλου;


Απόφυγε τις παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές
Τα ζώα συνεννοούνται με τη γλώσσα τους σώματος, οι άνθρωποι με τα λόγια. Αν περιμένεις ο/η σύντροφός σου να καταλάβει από μόνος/η τι χαζομάρα έκανε, ίσως περιμένεις για πολύ. Καλώς ή κακώς οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικά βιώματα και εν γένει παρεξηγούμαστε για διαφορετικούς λόγους.


Κάποια πράγματα είναι αποδεκτά
Ναι, αν σε ενοχλεί απίστευτα η πεθερά σου, δεν υπάρχει λόγος να καταστρέφεται γι’ αυτό η σχέση σου. Δεν είναι κακό να απομακρυνθείς – χωρίς φυσικά να επιβάλεις το ίδιο στον σύντροφό σου.


Εντόπισε τον εχθρό σου
Ο σύντροφός σου δεν είναι ο εχθρός. Ο εχθρός σου είναι το πρόβλημα και πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να λύσετε μαζί με τη σχέση σου τα προβλήματα που οδηγούν σε τσακωμούς.


Άσε κάτω το κινητό
Όχι, δεν εννοούμε την κλασική συμβουλή για όταν περνάτε χρόνο μαζί. Εννοούμε ότι δεν πρέπει να συζητάτε ένα πρόβλημα μέσω μηνυμάτων. Πολλά ζευγάρια το κάνουν αυτό. Μέσω μηνυμάτων δεν ακούς τον τόνο της φωνής του συντρόφου σου, δεν διαβάζεις τη γλώσσα σώματος του. Πολλά παρεξηγούνται μέσω μηνυμάτων. Σκέψου με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να διαβάσεις το «Πας καλά;».


Θα βγει και κάτι θετικό από τη διαφωνία
Ναι, κάθε φορά που διαφωνείς με τον/η σύντροφό σου, μαθαίνεις και κάτι καινούριο για τον ίδιο.


Θέλεις να έχεις δίκιο ή θέλεις να είσαι ευτυχισμένος;
Κάποιες φορές η ανάγκη να δικαιωθείς είναι ζωτικής σημασίας. ‘Άλλες φορές η σημαντικότητα του θέματος για το οποίο διαφωνείς είναι αμελητέα. Το συμπέρασμα; Μην δυστυχείς για ανούσια πράγματα.


Απόφυγε την απολυτότητα
(αγαπημένο σου Δημήτρη) Λέξεις όπως «Πάντα» και «Ποτέ» μπορούν να οδηγήσουν σε χείμαρρο κατηγοριών και οι διαφωνίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Άσε που οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος σου.


Μία καλή σχέση δεν έρχεται σαν μάννα εξ ουρανού
Δεν αρκεί όποτε βλέπεστε να εμφανίζονται οι μικροί θεούληδες του έρωτα με τα τόξα τους. Μία επιτυχημένη σχέση θέλει δουλίτσα.


Ένα από τα καλύτερα δώρα
Ένα από αυτά τα δώρα είναι η προσωπική βελτίωση. Όποτε γίνεσαι εσύ λίγο καλύτερος/η, τόσο πιο ευτυχισμένο κάνεις τον σύντροφό σου. Τι πιο όμορφο, όταν ο ένας σύντροφος εμπνέει τον άλλο να γίνει καλύτερος άνθρωπος;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η τύχη ευνοεί τα προετοιμασμένα μυαλά."

Louis Pasteur, 1822-1895, Γάλλος επιστήμονας

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY