ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Πώς να τσακωθείς με τον σωστό τρόπο

Εφόσον έχεις καλές προθέσεις (και δε θέλεις απλά να επιβεβαιώσεις τον εγωισμό σου), έχουμε μερικές προτάσεις για έναν εποικοδομητικό τσακωμό.

Πώς να τσακωθείς με τον σωστό τρόπο

Είναι τόσο κουραστικό να τσακώνεσαι, σε κανέναν δεν αρέσει να μπαίνει σε τέτοιες καταστάσεις. Καλώς ή κακώς όμως τον τσακωμό δεν τον αποφεύγεις. Κι αν τον αποφύγεις, κάποια στιγμή θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Αφού θα το κάνεις που θα το κάνεις, τουλάχιστον κάν’ το όσο πιο ανώδυνα και εποικοδομητικά γίνεται.

«Να τα πούμε (τσακωθούμε) το βράδυ;»
Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά ίσως πιάσει. Εάν τσακώνεστε για τον οποιοδήποτε λόγο, ζητα να το συζητήσετε το βράδυ ή όποια στιγμή θα έχετε και οι δύο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, θα πάρετε και οι δύο τον χρόνο σας και κατά συνέπεια θα λύσετε –ελπίζουμε- το πρόβλημά σας με περισσότερη ψυχραιμία.

«Να κάνουμε μία παύση;»
Προς Θεού, δεν εννοούμε να κάνετε ένα διάλειμμα από τη σχέση. Συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται, κάποιος από τους δύο να πανικοβάλλεται ή να αντιδρά υπερβολικά. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι που θέλουν λίγη ώρα για να ηρεμήσουν. Καλό είναι ο ένας να σεβαστεί αυτόν που θέλει τον χρόνο του και ο άλλος να καθησυχάσει τον σύντροφό του ότι δεν θα αναβάλλει γι’ άλλη μέρα τη συζήτηση.

«Πάλι τα ίδια;»
Συνήθως τα ζευγάρια τσακώνονται για τους ίδιους λόγους, σαν να παίζουν κάθε φορά το ίδιο σενάριο. Οι λόγοι συνήθως διαφέρουν. Πολλές φορές τα ζευγάρια τσακώνονται επειδή ο ένας από τους δύο θέλει να πει πώς πέρασε την ημέρα του και ο άλλος είναι κουρασμένος ή για απλά καθημερινά πράγματα, όπως το πέταμα σκουπιδιών. Και μετά η συζήτηση καταλήγει σε παράπονα όπως «Δεν ενδιαφέρεσαι» ή «Δεν με καταλαβαίνεις».

Μία καλή αντιμετώπιση αυτής κατάστασης είναι η διαλλακτικότητα. Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό οπότε καλό είναι να τα βρείτε κάπου στη μέση. Για παράδειγμα, δώσε χρόνο στον σύντροφό σου κάνοντας μερικούς συμβιβασμούς. Αν δηλαδή μαλώνετε επειδή ο σύντροφός σου επιμένει να μιλήσετε και εσύ είσαι κουρασμένος από τη δουλειά, ζήτα ένα μισάωρο για να αποφορτιστείς. Κι αν συμβαίνει το αντίστροφο δείξε κι εσύ κατανόηση.

«Θέλω να το λύσουμε»
Αν ξεκινήσεις τη συζήτηση θετικά, είναι πιθανό να κλείσει και θετικά. Όσο μεγάλο κι αν είναι το πρόβλημα, αν δείξεις ότι το αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να είστε καλά οι δυο σας και όχι απλά να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου είναι πιο πιθανό να μην αντιδράσει αμυντικά.

«Νιώθω ότι…»
Σκέψου εσύ πώς θα αντιδρούσες, αν ο σύντροφός σου έλεγε «Εσύ φταις που έχω νεύρα» και πώς θα αντιδρούσες αν σου έλεγε «Νιώθω εκνευρισμό». Σίγουρα η δεύτερη είναι καλύτερη προσέγγιση.

«Καταλαβαίνω»
Μία λέξη μαγική η οποία σώζει σχέσεις. Γιατί τι έχει σημασία σε μία σχέση; Το σεξ, η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός. Προσοχή όμως, να το λες και να το εννοείς.

«Συγγνώμη»
Αν είσαι άνθρωπος που μπορεί εύκολα να πει κακίες πάνω στα νεύρα σου, πρέπει να μάθεις να λες και συγγνώμη. Οι σχέσεις δεν σώζονται όταν ο εγωισμός νικάει – ειδικά αν έχεις άδικο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY