ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Πώς να χειριστείς τα πεθερικά σου

Τα πεθερικά είναι σαν τις γάτες, δεν μπορείς ακριβώς να τα χειριστείς. Μπορείς όμως να τους αποσπάσεις την προσοχή.

Πώς να χειριστείς τα πεθερικά σου

Τα πεθερικά σου έχουν κάποιες –εξωπραγματικές- απαιτήσεις από εσένα. Το ξέρεις, όπως ξέρεις ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να τις ικανοποιήσεις όλες. Ίσως να μην μπορείς να γίνεις γιατρός στα πίσω-πίσω ή να μαγειρεύεις σαν την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, μπορείς όμως να τους πείσεις να μην αμφιβάλουν για τα βασικά σου προτερήματα.

Κάνε κομπλιμέντα
Δεν ξέρουμε τι καταλαβαίνεις με αυτή την προτροπή, αλλά δεν σε συμβουλεύουμε να γίνεις γαλίφης. Για να έχει βάση ένα κομπλιμέντο, πρέπει να είναι ειλικρινές. Και όταν πρόκειται για τα πεθερικά του συντρόφου σου, ένα είναι το κομπλιμέντο: «Συγχαρητήρια για την ανατροφή που έχετε δώσει στο παιδί σας, είναι εξαιρετικά καλόψυχος άνθρωπος». Όποιους κι αν έχεις απέναντι σου, αυτόματα θα κοκκινήσουν καμαρώνοντας το βλαστάρι τους.

Φάε όλο σου το φαγητό
Ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό στην ελληνική οικογένεια, μην στρουθοκαμηλίζεις. Το φαγητό και κατ’ επέκταση το κατοχικό σύνδρομο έχει αφήσει υπολείμματα σε κάθε οικογένεια που σέβεται την ελληνική της παράδοση. Είτε σε εστιατόριο, είτε στο σπίτι των πεθερικών, αυτό που θα μπει στο πιάτο σου πρέπει να εξαφανιστεί. Ξέχνα διατροφές, ξέχνα γυμναστήρια, μία μέρα είναι, θα περάσει.

Έχε ρεαλιστικές προσδοκίες
Ξέρεις ότι οι γονείς του συντρόφου σου δεν μπορούν να περιοριστούν σε μία Ανάσταση και την ημέρα των Φώτων – έχετε και τους δικούς σου γονείς που θέλουν να περάσουν γιορτές μαζί σας. Θα τους συναντήσεις κι άλλες φορές μέσα στο χρόνο. Η συμβουλή μας είναι η εξής: Μη χάνεις τα γενέθλια και τις ονομαστικές γιορτές τους. Τις Κυριακές που βαριέσαι να πας λέγε στoν/η σύντροφό σου «Δεν θα έρθω, να τα πείτε και λίγο μόνοι σας».

Ακολούθησε τις παραδόσεις τους
Ας υποθέσουμε ότι εσύ δεν είσαι και πολύ φανατικός χριστιανός, αλλά τα πεθερικά σου είναι. Κάνε το σταυρό σου μαζί τους πριν το γεύμα – δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι πιο αμήχανο από το να κάνουν όλοι τον σταυρό τους εκτός από εσένα.

Με άδεια χέρια θα πας;
Το ακούς από τους γονείς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, δεν επισκέπτεσαι κάποιον χωρίς να έχεις ένα γλυκό, μία γλάστρα, κάτι. Θα σε συμβουλεύαμε, αν το γλυκό που έχεις σκοπό να πας, δεν είναι για παράδειγμα το γαλακτομπούρεκο από το «Κοσμικόν», να μην πας καθόλου γλυκό. Αν τα πεθερικά σου δεν σε συμπαθούν, θα ξινίσουν στη θέα ενός random γλυκού από ένα random ζαχαροπλαστείο και θα θεωρήσουν «ότι τους ξεπέταξες». 

Εν αρχή ην ο σύντροφός σου
Πριν πεις ή κάνεις οτιδήποτε, συνεννοήσου με τον σύντροφό σου. Πόσο παράλογους θεωρεί τους γονείς του; Είστε στο ίδιο μήκος κύματος; Το τελευταίο που θέλεις, είναι να πεις ότι δεν προλαβαίνεις να σιδερώσεις/μαγειρέψεις/πας σουπερμάρκετ και να σε κοιτάξουν με ύφος «Ναι, αλλά αυτό είναι δική σου υποχρέωση».

Τα παράπονα σου στο ταίρι σου
Δεν έχεις καμία δουλειά να «επιπλήξεις» τα πεθερικά σου για κάτι που σε ενοχλεί. Δεν ξέρεις τι διαστάσεις μπορεί να πάρει. Προτίμησε να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου και να το μεταφέρει ο ίδιος. Έστω ότι σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο και ανησυχούν με το παραμικρό. Η καρδιά σου λέει να τους πεις «Έλεος», αλλά η λογική σου λέει να το αφήσεις στα χέρια του συντρόφου σου.

Βρες τη χρυσή τομή
Σχεδόν κανένας γονιός δεν θέλει για το παιδί του έναν βλοσυρό γαμπρό ή νύφη, αλλά ούτε και κάποιον σούπερ διαχυτικό. Απόφυγε λοιπόν τις αγκαλιές με χτυπήματα στην πλάτη, τα πόδια στο τραπέζι και επιφωνήματα και εκφράσεις –από το Τσίλι καφενείο- που θα έλεγες μόνο στην παρέα σου. Παρ’ όλα αυτά, αν σε ένα οικογενειακό γλέντι προσπαθήσουν να σε σηκώσουν για να χορέψεις μαζί τους συρτάκι, μην γίνεις ακατάδεχτος/η.

Θυμήσου ότι αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα
Οι άνθρωποι αυτοί ίσως να μην διαφέρουν και πολύ από τους δικούς σου γονείς. Έτσι μεγάλωσαν, έτσι έμαθαν και μάλλον δεν θα αλλάξουν τώρα. Αν κάποιος δεν μπορεί να βάλει όρια, αυτός είναι ο σύντροφός σου που δεν έχει κόψει ακόμα τον ομφάλιο λώρο. Επανάλαβε αυτή τη φράση αρκετές φορές στο μυαλό σου όποτε τους βλέπεις να υπερβάλουν με κάτι και αντιμετώπισε τους με συμπόνοια. Πολλά θα αλλάξουν αν πάψεις να τους αντιμετωπίσεις σαν εχθρούς σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η καλύτερη χρήση της ζωής είναι να την αφιερώσεις σε κάτι που θα διαρκέσει περισσότερο απ’ αυτήν."

William James, 1842-1910, Αμερικανός φιλόσοφος

  • 1806 - Στη Μάχη της Ιένας ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης εκμηδενίζει τον πρωσσικό στρατό.
    1888 - Ο Γάλλος κινηματογραφιστής Λουί Λε Πρενς γυρίζει το φιλμ Roundhay Garden Scene, την αρχαιότερη σωζόμενη ταινία.
    1915 - Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

© 2002-2019 MEDIA2DAY