ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Τα πέντε λάθη του ανυπόφορου σύντροφου

Αν δεν θέλεις το τέλος της σχέσης σου να είναι για τους κλασικούς προβλέψιμους λόγους, σταμάτα να κάνεις τα παρακάτω.

Τα πέντε λάθη του ανυπόφορου σύντροφου

Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά λίγο-πολύ κάνουμε τα ίδια λάθη. Σαν γονείς, σαν φίλοι και σαν σύντροφοι. Στις ρομαντικές σχέσεις, αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσεις ότι οι λόγοι για τους οποίους δύο άνθρωποι σταματάνε να είναι ερωτευμένοι, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν την ίδια ρίζα. Και ίσως είναι κάποια από τις παρακάτω.

Υπάρχει γκρίνια
Η ελάχιστη γκρίνια είναι οριακά γλυκούλα. Όταν λέμε ελάχιστη γκρίνια, εννοούμε να έχει περάσει ολόκληρη η μέρα χωρίς να μιλήσετε καθόλου και το βράδυ κάποιος από τους δύο να γκρινιάξει ναζιάρικα. Αλλά προς θεού, μέχρι εκεί.

Το πράγμα φεύγει εκτός ορίων όταν η γκρίνια είναι αφόρητη και για εκείνον που γκρινιάζει και για εκείνον που δέχεται την γκρίνια. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές φορές οι άνθρωποι που δέχονται την γκρίνια, νιώθουν ότι είναι θύματα ενός πολύ παραπονιάρη συντρόφου. Γι’ αυτό πριν γκρινιάξεις στον σύντροφό σου επειδή σου γκρινιάζει πολύ, ανάτρεξε λίγο στο παρελθόν και κάνε έναν απολογισμό. Οι λόγοι που σου γκρινιάζει είναι κάθε φορά οι ίδιοι; Αν ναι, τότε μάλλον εσύ φταις που σου γκρινιάζει και είσαι εσύ που πρέπει να το φτιάξεις.

Από την άλλη, αν είσαι αυτός που γκρινιάζει, σκέψου αντίστοιχα τους λόγους που γκρινιάζεις. Μπορεί ο σύντροφός σου να σου προσφέρει λύση στο πρόβλημά σου; Είναι σοβαροί και συγκεκριμένοι οι λόγοι για τους οποίους γκρινιάζεις; Αν οι απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα είναι όχι, ίσως πρέπει να κάνεις μία ανασκόπηση.

Δεν εκτιμάς αυτά που κάνει για εσένα
Έχεις νιώσει ποτέ ότι προσπαθείς συνέχεια χωρίς ανταπόκριση; Σκέψου τώρα από την ανάποδη. Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι το πιο κλασικό παράπονο που εκφράζεται σε μία σχέση.

Κι η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος νιώθει πως οι προσπάθειες του δεν εκτιμώνται, αυτό μπορεί να είναι η αρχή του τέλους μίας σχέσης.  Άλλωστε, όπως έλεγε και ο ψυχολόγος Rollo May, το μίσος δεν είναι το αντίθετο της αγάπης, η αδιαφορία είναι. Οπότε πού και πού κάνε έναν απολογισμό των προσπαθειών του άλλου, αν θέλεις να κάνει και εκείνος το ίδιο για εσένα.

Δεν ευχαριστιέσαι με τίποτα
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ένας άνδρας να λήγει μία σχέση επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί να κάνει τη σύντροφό του ευτυχισμένη. Θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς αν τον ακούς να μουρμουρίζει ότι δεν ευχαριστιέσαι με τίποτα και ότι δεν είσαι με τίποτα ικανοποιημένη.

Θέλεις να έχεις τον έλεγχο
Και ποιος δεν θέλει να έχει τον έλεγχο; Ενώ τα ζωώδη σου ένστικτα λένε ότι πρέπει να επιβληθείς στον σύντροφό σου, η ανθρώπινη –καλλιεργημένη- φύση σου θα πρέπει να σου επιβάλει την τακτική της επικοινωνίας.

Αυτό δεν αλλάζει από την μία μέρα στην άλλη, αν έχεις μάθει να είσαι ο προϊστάμενος στη δουλειά σου για παράδειγμα, πιθανώς να σου βγει αυθόρμητα να φερθείς έτσι και στη σχέση σου. Προσπάθησε να αφήσεις κατά μέρος αυτή τη συμπεριφορά, πριν αρχίσει ο σύντροφός σου να σε βλέπει σαν έναν μικρό Αδόλφο.

Αφέθηκες
Αυτό είναι το πιο προφανές λάθος που κάνουν οι άνθρωποι σε μία σχέση. Ξαφνικά, σταμάτησες να ασχολείσαι με τον εαυτό σου, πήρες κιλά και έχεις να κλείσεις ραντεβού στο κομμωτήριο κανέναν χρόνο. Να θυμάσαι ότι σε μία σχέση το σκεπτικό «έδεσα το γάιδαρο μου» λειτουργεί σαν το φαινόμενο ντόμινο και προτού το καταλάβεις εσύ μαγειρεύεις με ένα τσεμπέρι στο κεφάλι και αυτός κυκλοφορεί με μία φανέλα μινέρβα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY