ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Πώς τα κοινωνικά δίκτυα καταστρέφουν τη σχέση σου

Όχι για τους τετριμμένους λόγους που φαντάζεσαι. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι πέρα από το γκομένισμα.

Πώς τα κοινωνικά δίκτυα καταστρέφουν τη σχέση σου

Ώρες ώρες νιώθεις ανία στη σχέση σου, μια μιζέρια που δεν ξέρεις από πού πηγάζει. Είστε και τόσα χρόνια μαζί σκέφτεσαι. Περνάνε ζευγάρια ηλικιωμένων και αναρωτιέσαι πως περπατάνε με τα χέρια σφιχτά πιασμένα λες και  ο χρόνος πέρασε και δεν ακούμπησε. Τι κάνεις λάθος; Γιατί όσο περνάει ο καιρός δεν βρίσκεις ούτε τη ρίζα του προβλήματος, αλλά ούτε και τρόπο να το λύσεις; Η πιο μεγάλη πρόκληση σε ένα πρόβλημα είναι να το εντοπίσεις και σε καλούμε να εξετάσεις το ενδεχόμενο να φταίει η εμμονή με το κινητό σου.

Η ενασχόληση με το κινητό κρύβει τον κίνδυνο της υψηλής προσδοκίας. Όπως ήδη γνωρίζεις, στα κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζεται μία εξιδανικευμένη εικόνα του τρόπου ζωής. Χαμόγελα, ενθουσιασμός, εντυπωσιακά τοπία και με το που κλείσει ο φακός, αρχίζει η γκρίνια. Η παγίδα εδώ είναι η σύγκριση που άθελά σου κάνεις με αυτές τις απατηλές εικόνες. Και το πρόβλημα είναι ανάλογο του χρόνου που περνάς στα κοινωνικά δίκτυα. Όσο περισσότερο απασχολείσαι με τα κοινωνικά δίκτυα, τόσο πιο δυστυχισμένος νιώθεις.

Η έρευνα που απέδειξε τον παραπάνω ισχυρισμό πραγματοποιήθηκε σε 2000 ανθρώπους, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάποια ερωτηματολόγια. Το 29% των, παραδέχτηκε ότι νιώθει ζήλεια για τα άλλα ζευγάρια που βλέπει στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 25% μπήκε στη διαδικασία να συγκρίνει τις –κατ’εικόνα- τέλειες διαδικτυακές σχέσης με τη δική του.

Μερικοί από αυτούς που μπήκαν στη διαδικασία να συγκρίνουν τη σχέση τους με ανεβασμένες φωτογραφίες σε κοινωνικά δίκτυα, ένιωσαν την ανάγκη να βγάλουν κι αυτοί μία τέτοια εικόνα προς τα έξω. Οι χρήστες των οποίων το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού τους, «κινδύνευαν» πέντε φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους να νιώσουν την ανάγκη προβολής της σχέσης τους μέσω των σόσιαλ.

Από το σύνολο των 2000 χρηστών, το 36% των ζευγαριών και το 33% των εργένηδων, ανεξαρτήτως χρήσης και χρόνου που περνούν συνδεδεμένοι, είπαν ότι φρίττουν με τις φωτογραφίες των –έστω και φαινομενικά- τέλειων σχέσεων που παρουσιάζονται στα διαδικτυακά αλλά και στα υπόλοιπα μέσα.

Δεδομένου τι νιώθει το κοινό που έχει εγγραφεί σε αυτά τα μέσα και τα χρησιμοποιεί ενεργά, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική από κάθε άποψη. Παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι αυτό που παρουσιάζει ο διαδικτυακός μας φίλος με το κορίτσι του είναι κατά το ήμισυ αληθινό, «τσιμπάμε» απλά στη θέαση μιας φωτογραφίας με φόντο ένα ρομαντικό σοκάκι στο Παρίσι. Είναι το ταξίδι στην ευρωπαϊκή πόλη που μας κάνει να ζηλεύουμε; Είναι το ζευγάρι που δείχνει ερωτευμένο; Ίσως είναι και τα δύο, τα οποία μαζί συμπληρώνουν το πρότυπο μιας ιδανικής ζωής.

Ο άνθρωπος πάντα θα έχει μέτρο σύγκρισης. Αν είναι ένας πλούσιος πολυταξιδεμένος, θα συγκρίνει τη ζωή του με κάποιον που δεν έχει άγχη και το ανάποδο. Ίσως ο άνθρωπος να μην καταφέρει ποτέ σαν ον να υπάρξει ικανοποιημένος, αλλά μπορεί αυτός να είναι και ο λόγος που εξελίσσεται. Περί έρωτος και αγάπης όμως, καλό είναι να έχει κατά νου, καθώς βλέπει τις φωτογραφίες αυτές να παρελαύνουν στη ροή της αρχικής του σελίδας, ότι αφενός είναι το προϊόν διαφήμισης ενός ιντερνετικού λογαριασμού και αφετέρου όπως είπε και ο Σόμερσετ Μωμ, η τελειότητα έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: έχει την τάση να είναι βαρετή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία."

Μαρσέλ Προυστ

  • 1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY