ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Αυτοί οι τσακωμοί καλό είναι να μην γίνονται

Διαφωνήστε όσο θέλετε, βάλτε τις φωνές ο ένας στον άλλο, αλλά τα παρακάτω είδη τσακωμών είναι και είδη ψυχολογικής βίας

Αυτοί οι τσακωμοί καλό είναι να μην γίνονται

Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί που γίνονται στην αρχή μιας σχέσης έχουν ερευνητικό χαρακτήρα. Συνειδητοποιείς τα όρια του άλλου και μετά αρχίζουν και μειώνονται. Π.χ κάθε πότε θέλετε να πλένετε τα πιάτα, αν είναι οκ να μη σιδερώνετε ποτέ κλπ. Συμβαίνει όμως σε πολλά ζευγάρια, είτε καταλάθος είτε ηθελημένα να προσπαθεί ένας από τους δύο να θέλει να βγαίνει πάντα από πάνω. Μία τέτοια συμπεριφορά είναι ένδειξη ψυχολογικής βίας και πρέπει να εντοπίζεται. Ποιοι τσακωμοί όμως δείχνουν τάσεις επιβολής;

1.       Ποιος, πού, πότε, γιατί
Αν όποτε κάποιος από τους δύο παίρνει την απόφαση να βγει μόνος με τους φίλους του και σαν απάντηση ακολουθεί λίστα με όλες τις ερωτηματικές αντωνυμίες, τότε έχετε θέμα. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει χειριστικό άνθρωπο, που δε σέβεται τις επιθυμίες του συντρόφου του. Περιορίζετε την ελευθερία του συντρόφου σας, είτε επειδή πρέπει να σας δώσει ολόκληρη αναφορά και να «κερδίσει» την έξοδό του, είτε επειδή θα πρέπει να δώσει μάχη για να είστε μετά καλά.

2.       Επανάληψη των ίδιων τσακωμών
Οι τσακωμοί σας θυμίζουν την ημέρα της Μαρμότας; Το ίδιο σκηνικό με την στιχομυθία σας να αλλάζει σε κάποια σημεία και το μόνο που βελτιώνεται να είναι τα επιχειρήματά σας; Αυτό συμβαίνει γιατί, ενδόμυχα, ένας από τους δύο θέλει να δημιουργήσει ένταση έτσι ώστε ο άλλος να κάνει τα πάντα για ηρεμία τάξη και ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, ο θύτης ελπίζει ότι θα πετύχει αυτό που θέλει με αυτήν την τακτική.


3.       Η μία οπτική γωνία ενάντια στην άλλη
Ένας τρόπος να χειραγωγήσει κάποιος πνευματικά και συναισθηματικά έναν άνθρωπο είναι να τον κάνει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του, τη διαίσθηση του και την πραγματικότητα του. Ο λόγος που ένας από τους δύο συντρόφους χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή χειραγώγησης είναι επειδή αποτελεί την τέλεια βάση για τον έλεγχο τον σκέψεων και των ενεργειών του άλλου. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι να επιμείνει στην εγκυρότητά της άποψής του και ότι αυτή είναι η μόνη έγκυρη άποψη. Η επιμονή θα είναι τέτοια που το θύμα θα πιστέψει ότι τα συναισθήματά του και η γνώμη του δεν έχουν καμία αξία.
Αν διαπιστώσετε ότι το κάνετε εσείς ή ο σύντροφός σας, πρέπει να το συζητήσετε άμεσα.


4.         Όταν φταίει πάντα ο ένας από τους δύο
Όταν κάθε τσακωμός καταλήγει με το φταίξιμο στον έναν από τους δύο, τα πράγματα είναι σκούρα. Μία σοφή παροιμία λέει ότι για να χορέψεις τανγκό, χρειάζονται δύο άτομα, που σημαίνει ότι για να πάει κάτι καλά ή στραβά, έχουν την ευθύνη και οι δύο εμπλεκόμενοι. Όταν στο ζευγάρι οι ευθύνες καταρρίπτονται συνέχεια σε έναν από τους δύο, αυτό είναι σημάδι ανάγκης επιβολής από τον άλλον. Συνήθως όταν συμβαίνει αυτό, δεν έχει σημασία από ποιον ξεκίνησε ο τσακωμός, αλλά ότι πάντα ο φταίχτης είναι, είτε επειδή παραπονέθηκε για κάτι, είτε επειδή με τη συμπεριφορά του έκανε ο άλλος να αντιδράσει άσχημα.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία."

Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

 • 622 - Ολοκληρώνεται η φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα («Εγίρα»).
  787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.
  1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί για το δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
  1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
  1706 - Σαξονία και Σουηδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ (άρθρο: Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος).
  1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
  1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
  1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
  1908- Κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.
  1927- Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.
  1948- Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.

© 2002-2018 MEDIA2DAY