ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Κρίση ηλικίας στους άνδρες: Ποια είναι τα σημάδια

Η κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να εντοπιστεί και στα 35 και στα 40 και στα 50. Ποια είναι τα σημάδια που αρνείται να δει ο άντρας σας και εσείς;

Κρίση ηλικίας στους άνδρες: Ποια είναι τα σημάδια

Σταθμός στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία υπήρξε η άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ελληνικό, συνοδευόμενος από τη Δήμητρα Λιάνη. Απασχόλησε τον τύπο της εποχής, κίτρινο και μη, εγχώριο και ξένο. Όχι άδικα, καθώς ένας άντρας γύρω στα 70 εμφανίζεται επίσημα με την κατά 37 χρόνια νεότερη του, ενώ είναι σε διάσταση με τη νόμιμη σύζυγό του.
Οι δύο γυναίκες, μοιράζονταν πολλά κοινά, ένα εκ των οποίων η δράση τους στο φυλετικό ρατσισμό. Η μεγαλύτερη τους όμως, διαφορά, είναι αυτής της ηλικίας.

Τα γεγονότα, από ψυχαναλυτική σκοπιά, είναι ξεκάθαρα. Ένας άνδρας πολιτικός, με ριζοσπαστικές ιδέες, πολυταξιδεμένος, λαοφιλής με πρόσωπο που ενέπνευσε τη νεολαία της εποχής και έπειτα την υπόλοιπη Ελλάδα καλείται να διατηρήσει την εικόνα που έχτιζε τόσα χρόνια. Μόνο που, πια, είναι 70 ετών και ο χρόνος πίσω δε γυρίζει.

Οι ψυχίατροι υποστηρίζουν πως η κρίση μέσης ηλικίας, δε διαφέρει πολύ από αυτήν της εφηβείας, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν ποικίλες μεταβολές στη διανοητική και σωματική τους κατάσταση, στην επαγγελματική τους πορεία ή στον οικογενειακό και κοινωνικό τους βίο.


Η κρίση ηλικίας εμφανίζεται κατά κόρον σε δύο περιπτώσεις, είτε α) Όταν ένα πρόσωπο επαναπροσδιορίζει την προσωπική του ταυτότητα και τους στόχους της ζωής του με συνιστώσες τη σωματική γήρανση, την ανησυχία για το θάνατο, τη συνειδητοποίηση των λιγότερων ικανοτήτων  εξέλιξης, είτε β)Όταν ανεξαρτητοποιούνται τα παιδιά.
Όπως αντιλαμβάνεστε η κρίση ηλικίας, μπορεί να έρθει οποιαδήποτε χρονική στιγμή με τον αναφερόμενο να εξερευνά τρόπους ανανέωσης της ζωής του μέσα από τις σχέσεις του και την καθημερινότητά του ή ακόμα και την εργασία του. Σε αυτά τα σημάδια συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:

Θέλει να αλλάξει την καριέρα του

Είναι συχνό φαινόμενο, τα άτομα που περνούν κρίση ηλικίας να φοβούνται πως δεν μένει χρόνος να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Έτσι αποφασίσουν ξαφνικά να παραιτηθούν και να ανοίξουν το μπαρ ή την καφετέρια που πάντα ονειρεύονταν.

Δεν μπορεί να κάθεται σπίτι του

Το σπίτι είναι πλέον φυλακή για έναν άνδρα που περνά κρίση εφάμιλλη με αυτή ενός εφήβου. Θέλει να βγαίνει έξω συνεχώς για καφέδες με συνομήλικους, για μπύρες, γενικότερα να κάνει πράγματα που ενδόμυχα τον κάνουν να νοσταλγεί την νιότη του.

Ψάχνει αφορμές για καυγάδες

Όταν υπάρχει διαφωνία με τη σύντροφο, παρατηρείται ακόμα μία εφηβική αντίδραση. Αναφερόμαστε στην προβολή, όπου ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κρίση κατηγορεί τον υπόλοιπο κόσμο για τη δυστυχία του, ενώ στην πραγματικότητα κατηγορεί τον εαυτό του. Είναι οξύθυμος και διαρκώς σε μία φάση όπου του φταίνε όλα.

Αλλάζει την εμφάνισή του

Από τα πιο κλασικά συμπτώματα κρίσης ηλικίας. Στην ταινία «Μεγάλωσε αν τολμάς» ο πρωταγωνιστής, σε μία κρίσιμη καμπή της ζωής του, όπου από ηθοποιός  που υποδύεται νεανικούς ρόλους περνάει σε ρόλους μεσήλικων, αποφασίζει να κάνει botox στα χείλη, στο μέτωπο, ντεκαπάζ στα μαλλιά, ανεξάντλητη γυμναστική και ολική αλλαγή της γκαρνταρόμπας του. Η ταινία πραγματεύεται τη κρίση ενός μεσήλικα, στο χειρότερο πλαίσιο που θα μπορούσε κάποιος να τη βιώσει, αυτό της showbizz.

Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εμφάνισή του

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει και η περίπτωση να παραιτηθεί εντελώς από την κοινωνική του ζωή, εγκαταλείποντας εντελώς τον εαυτό του. Απότομη αύξηση βάρους, έλλειψη βασικών κανόνων υγιεινής, αδιαφορία για το ντύσιμο.

Επαναπροσδιορισμός των «πιστεύω» του

Είτε αυτό γίνεται σε επίπεδο ενδιαφερόντων, είτε σε ηθικό επίπεδο. Αυτός ο άνθρωπος, μέχρι σήμερα, διασκέδαζε με το να διαβάσει ένα βιβλίο ή με μία βόλτα στο βουνό. Πλέον δεν τον ενδιαφέρει αυτό το είδος ψυχαγωγίας και πιθανώς ψάχνει κάτι πιο «ζωντανό». Επιπλέον, μπορεί να αλλάξει η οπτική του απέναντι σε αξίες που μέχρι τότε ήταν αδιαπραγμάτευτες. Θέλει ξεκάθαρα να αλλάξει δραστικά και να συμβαδίσει με τα νέα ρεύματα.

Αναπόληση

Τι θα γινόταν αν; Οι περισσότερες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί για να ξεκινήσει την αφήγηση μιας ανάμνησης. Ενώ δεν είναι κατακριτέο κάποιος να νοσταλγεί παλιές καταστάσεις είναι ανησυχητικό να σκέφτεται διαρκώς τι θα γινόταν αν. Καμιά φορά το λύνουν αγοράζοντας τη μηχανή που δε μπορούσαν λόγω οικονομικών ή οικογενειακών προβλημάτων.

Σεξουαλικοί πειραματισμοί

Με επικρατέστερη την αναζήτηση νέων συγκινήσεων. Ο άντρας σε κρίση ηλικίας, θα δοκιμάσει να φλερτάρει και μπορεί να μείνει εκεί ή να προχωρήσει σε πιο χειροπιαστές περιπέτειες. Η περίπτωση αυτή είναι πολύ συχνό φαινόμενο, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να γεμίσουν τα κενά στη ζωή τους με λίγη συναισθηματική ίντριγκα.

Θεωρεί ότι η ζωή σας είναι βαρετή

Και το συζητά ανοιχτά. Είναι εκείνο το σημείο όπου αναρωτιέται «Τι κάνουμε στη ζωή μας;», «Πού πήγαν τα όνειρά μας;», «Γιατί συμβιβαστήκαμε;». Δεν είναι επιλήψιμο, ίσα-ίσα, είναι παραγωγικό και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δημιουργικές ασχολίες.

Η κρίση ηλικίας είναι απόλυτα κατανοητή στη φάση ενός ανθρώπου που δεν θέλει να περιθωριοποιηθεί ως γέρος και οπισθοδρομικός. Έπειτα, είναι σκληρό να κάνει κανείς την προσωπική του αποτίμηση σε ό,τι αφορά τις μέχρι σήμερα αποφάσεις που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα και την παραδοχή ότι έτσι θα παραμείνει.  Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι μία κατάσταση αποδοχής και μετάβασης όπου το άτομο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενσυναίσθηση και αγάπη. Ναι, είναι μία φάση που θα περάσει, αλλά χρειάζεται υποστήριξη, επικοινωνία και παρότρυνση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η εξίσωση της θρησκείας με την πίστη είναι μάλλον πρόσφατη."

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

  • 963 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β'.
    1884 - Γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
    1945 - Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY