ΣΧΕΣΕΙΣΖΕΥΓΑΡΙΑ

Πώς να καταλάβεις την χειριστική συμπεριφορά

Επειδή χειριστικοί άνθρωποι που προσπαθούν να μας εκμεταλλευτούν υπάρχουν παντού, αυτός ο σύντομος οδηγός θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις τακτικές τους…

Πώς να καταλάβεις την χειριστική συμπεριφορά

Μερικές φορές, είναι η ατυχία. Άλλες φορές, το πρόβλημα είναι ότι δεν παρατήρησες τα σημάδια από νωρίς. Και επειδή δεν θέλουμε να πέσεις θύμα κάποιου επιτήδειου, που θα σε κάνει ό,τι θέλει και θα σε χρησιμοποιεί, θέλουμε να διαβάσεις αυτό το κείμενο. Θέλουμε να μάθεις να αναγνωρίζεις τις χειριστικές συμπεριφορές που μπορεί να εμφανιστούν στην σχέση σου – ή και στις φιλίες σου – και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Αρχικά, αυτό που λατρεύουν τα χειριστικά άτομα να κάνουν, είναι να σε γεμίζουν με ενοχές. Θα παραπονεθούν ότι δεν τους φέρεσαι καλά, στοχεύοντας σε ανασφάλειες που ξέρουν ότι έχεις. Μπορεί να σου πουν ψέματα ή να αρνηθούν πράγματα που έχουν κάνει. Να σε κατηγορήσουν ότι εσύ δημιουργείς πρόβλημα στην σχέση σας. Είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία τα πράγματα που μπορεί να έχουν κάνει για ‘σένα, ώστε να σε εκβιάσουν συναισθηματικά και να σε κάνουν να αισθανθείς ότι όλα είναι δικό σου φταίξιμο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι άλλοι χειριστικοί άνθρωποι. Εκείνοι που θα σε παγιδέψουν και δεν θα σε αφήσουν να φύγεις με το να βάζουν (πάρα πολύ σκόπιμα) τον εαυτό τους στην θέση του θύματος. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι που πάντα χρειάζονται την βοήθειά σου, αλλά ποτέ δεν προσπαθούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους.

Κάποια χειριστικά άτομα δίνουν υποσχέσεις και δεν τις τηρούν ποτέ, και στο τέλος προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν έκαναν τίποτα λάθος, επειδή εσύ είσαι το αναξιόπιστο άτομο για το οποίο δεν αισθάνονται σιγουριά. Θα κάνουν υποθέσεις για εσένα και για τις αξίες σου, και θα εκφράσουν μάλιστα καχυποψία απέναντί σου, σαν να είσαι εσύ το άτομο που θέλει να πάρει κάτι από αυτούς.

Ένας από τους πιο απαίσιους τρόπους που κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να σε ελέγξει είναι να εκφράσει ψεύτικη ανησυχία για εσένα, με σκοπό να σου βάλει στο μυαλό την ιδέα ότι κάνεις κάτι λάθος—για την ακρίβεια, ο σκοπός του είναι να σε πείσει να κάνεις ό,τι θέλει εκείνος. Μπορεί να εκφράσει τα πιο μειωτικά, προσβλητικά λόγια με τέτοιο τρόπο, που να μην καταλάβεις αμέσως ότι δεν θέλει όντως το καλό σου.

Αν εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο αντιμετωπίζει τέτοια συμπεριφορά, μίλα. Η αντίδρασή σου μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συναισθηματικής αυτής κακοποίησης…

Θ.Δ.

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Οι προσβολές είναι τα επιχειρήματα αυτών που έχουν άδικο."

Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, Γαλλοελβετός φιλόσοφος

  • 1896 - Εντοπίζονται στο Κλόνταϊκ του Βορειοδυτικού Καναδά (ανατολικά των συνόρων με την Αλάσκα) κοιτάσματα χρυσού
    1960 - Η Κύπρος αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
    1960 - Ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, πέφτει με αλεξίπτωτο από τα 31.330 μέτρα, πάνω από το Νιού Μέξικο. Μέχρι το 2003, διατηρεί το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους αλλά και ελεύθερης πτώσης, καθώς πέταξε χωρίς να ανοίξει το αλεξίπτωτο τα πρώτα 25.700 μέτρα
    1962 - Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Έμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία "Love me do".

© 2002-2018 MEDIA2DAY