ΔΙΑΤΡΟΦΗΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το καρπούζι είναι ένας γλυκός θησαυρός

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσουμε το καρπούζι, ένα από τα πιο υγιεινά και ελαφριά φρούτα της εποχής.

Το καρπούζι είναι ένας γλυκός θησαυρός

Γίνεται να μην αγαπάς το καρπούζι; Είτε σκέτο, σαν ένα δροσερό σνακ, είτε σε μια φρουτοσαλάτα, ακόμα και στην (αμφιλεγόμενη, για κάποιους) εκδοχή που τρώγεται με φέτα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα, γλυκά αλλά και ελαφριά φρούτα της εποχής.

Αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από νερό, συνεπώς δεν πρόκειται να μας φορτώσει με πολλές θερμίδες, όσο και να φάμε. Αυτό το βάζει συχνά σε λίστες με φαγητά ‘αρνητικών θερμίδων’, δηλαδή τροφές που ο οργανισμός μας καίει περισσότερη ενέργεια για να τα χωνέψει από όσες αυτά προσφέρουν. Τώρα, αν αυτός ο ορισμός είναι κάτι που αντικειμενικά ισχύει, δεν είναι το θέμα μας. Το θέμα μας είναι το καρπούζι και τα θρεπτικά του συστατικά. Τι θα βρούμε στο λατρεμένο αυτό φρούτο;

*Το καρπούζι έχει μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γρ., 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Παράλληλα, περιέχει λίγη μόνο ζάχαρη, για την ακρίβεια τη μισή από αυτή που περιέχει ένα μήλο.

*Περιέχει βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης, η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων, στην ταχύτερη ανάρρωση αλλά και στην αναδόμηση της επιδερμίδας.

*Περιέχει βιταμίνη Α, που είναι σημαντική για την υγεία των ματιών όπως και την γενικότερη άμυνα του οργανισμού, καθώς προστατεύει τα λεμφοκύτταρα.

*Πολύ καλό νέο επίσης για όσους υποφέρουν από στρες, καθώς στο καρπούζι βρίσκουμε και βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στην παραγωγή κάποιων ουσιών που είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση του άγχους και του πανικού. Είναι η βιταμίνη που βοηθά την ψυχική μας ισορροπία.

*Βρίσκουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας της καρδιάς και της πίεσης του αίματος.

*Φυσικά, είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, που φροντίζουν για την σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

*Τέλος, ίσως ο πιο σημαντικός λόγος που αγαπάμε τόσο πολύ το καρπούζι: Ονομάζεται λυκοπένιο, και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μάλιστα, είναι η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι και σε όλα τα άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Το λυκοπένιο έχει αντικαρκινική δράση, και αυτό που βρίσκουμε στο καρπούζι είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας σε σχέση με το λυκοπένιο της ντομάτας, που χρειάζεται μαγείρεμα.

Και, για το τέλος, μια πρόταση που δοκιμάσαμε και λατρέψαμε: Γκριλάρετέ το. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση γλύκα βγάζει το καρπούζι με λίγο ψήσιμο στο γκριλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY