ΔΙΑΤΡΟΦΗΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διατηρούν τις βιταμίνες τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Παραμένουν θρεπτικά τα φρούτα και τα λαχανικά στην κατάψυξη; Όσα πρέπει να ξέρουμε για την συντήρησή τους.

Διατηρούν τις βιταμίνες τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά αποτελούν λύση στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας οι οποίοι δεν μας αφήνουν αρκετό χρόνο για ψώνια, προετοιμασία, καθάρισμα και μαγείρεμα.

Διατηρούν όμως τις βιταμίνες τους;

Αν η κατάψυξη και η διαδικασία συντήρησης γίνει με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, δεν τίθεται θέμα στέρησης θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Μάλιστα σε έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οκτώ φρούτων και λαχανικών, φάνηκε πως η θρεπτική αξία των περισσότερων κατεψυγμένων ήταν εφάμιλλη με αυτή που είχαν όταν ήταν φρέσκα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Α, C και φολικό οξύ ήταν μεγαλύτερη από εκείνα που είχαν αποθηκευτεί στο ψυγείο. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ελαττώνεται όσο περνάει ο καιρός από τη συγκομιδή τους, δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι «ζωντανοί» οργανισμοί ήτοι γερνάνε και διασπώνεται με τον καιρό. Αυτό σε συνδυασμό με το οξειδωτικό και μικροβιακό στρες τα κάνει να χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Επομένως η κατάψυξη είναι κάτι σαν «κουμπί της παύσης για τη φύση»: συμβάλει δηλαδή στη διατήρηση της θρεπτικής αξίας των φρέσκων φρούτων ή λαχανικών στο στάδιο της αποθήκευσης.

Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο αν προσπαθήσουμε να τα καταψύξουμε εμείς, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σωστά τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε το «πάγωμά» τους να γίνει όπως πρέπει για να διατηρήσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως για την θρεπτική αξία τους βρίσκεται στο οικιακό ψυγείο, το οποίο θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι τα διατηρεί σε θερμοκρασία 0-3 βαθμών Κελσίου.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την μεταφορά τους στο σπίτι μας από το σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό και ενδείκνυται όταν παραγγέλνουμε online σε αλυσίδες καταστημάτων να βεβαιωνόμαστε πως η μεταφορά γίνεται με ειδικά ψυχωμένα αυτοκίνητα.

Η χρήση των οχημάτων αυτών εγγυάται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά όχι μόνο δεν θα αλλοιωθούν, αλλά θα διατηρήσουν και όλα τα θρεπτικά τους συστατικά ακέραια.

Εν κατακλείδι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σίγουρα αποτελούν την πρώτη επιλογή. Όμως αν δεν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, τότε είναι προτιμότερο να τα αγοράσουμε κατεψυγμένα, αφού πρώτα βεβαιωθούμε πως η κατάψυξή τους έχει γίνει με τον σωστό τρόπο ώστε να διατηρηθούν ακέραια όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY