ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

10 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ξηρούς καρπούς

Μην τους τρως σκέτους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους ξηρούς καρπούς για πολλά νόστιμα πράγματα, οπότε άσε μας να σου δώσουμε ιδέες.

10 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί είναι διατροφικός θησαυρός, τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Στην ουσία, μια μερίδα ξηρών καρπών είναι κάτι σαν μίνι πλήρες γεύμα, καθώς μας προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε, ας πούμε, σε μια σαλάτα, για να την κάνουμε πιο τραγανή, νόστιμη και υγιεινή. Υπάρχουν, όμως, πολλά άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις με τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς.

Άσε μας να σου δώσουμε μερικές ιδέες.

Χρησιμοποίησέ τους για πανάρισμα
Αν θες να κάνεις κοτόπουλο ή ψάρι πανέ, τότε μια τέλεια ιδέα για καλύτερη κρούστα και πολύ πιο βαθιά γεύση, είναι να αφαιρέσεις ένα κομμάτι της φρυγανιάς (ή και όλη την φρυγανιά) και να φτιάξεις μείγμα από τριμμένους στο μπλέντερ ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποίησε καλύτερα ωμούς καρπούς και όχι ψημένους, επειδή οι ψημένοι μπορεί να δώσουν πιο βαριά και λιπαρή γεύση.

Φτιάξε κρούστα για τάρτα ή πίτα
Ξανά, μια υγιεινή εναλλακτική για ένα γλυκό θα ήταν να φτιάξεις ζύμη για τάρτα από τριμμένους ξηρούς καρπούς. Για να δέσει καλύτερα, μπορείς να βάλεις μέσα και μερικούς χουρμάδες. Συμβουλή δική μας: Ξεκίνα με ένα πανεύκολο cheesecake που θα έχει ως βάση ξηρούς καρπούς, και σύντομα οι κλασικές κρούστες θα σου φαίνονται πολύ βαρετές.

Φτιάξε βούτυρο
Το φιστικοβούτυρο είναι το πιο γνωστό, αλλά έχεις δοκιμάσει ποτέ βούτυρο αμυγδάλου; Η γεύση του είναι συγκλονιστική, και μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα στο σπίτι—πόσο μάλλον, έτσι θα ξέρεις ότι τρως ένα πλήρως υγιεινό βούτυρο, χωρίς συντηρητικά. Λιώσε τους καρπούς στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια πηχτή μάζα, και πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο για να δέσουν καλύτερα. Μπορείς να προσθέσεις έξτρα γεύση και γλύκα με βανίλια, κανέλα, αλλά ακόμα και λίγο θαλασσινό αλάτι που θα κάνει την γεύση του βουτύρου ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Χρησιμοποίησέ τους σε ένα smoothie
Μια χούφτα ξηροί καρποί με μια κουταλιά σκόνης πρωτεΐνης είναι ίσως η καλύτερη… βόμβα ενέργειας για κάποιον που γυμνάζεται. Ρίξε και το αγαπημένο σου φρούτο μέσα, και έχεις ένα πλήρες γεύμα στα γρήγορα.

Φτιάξε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι
Είναι πανεύκολο να φτιάξεις σπιτικό γάλα αμυγδάλου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μουλιάσεις μια κούπα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για μισή ώρα. Έπειτα, τα στραγγίζεις καλά και τα βάζεις στο μπλέντερ και 3 κούπες κρύο νερό. Τα χτυπάς μέχρι να γίνουν σχεδόν υγρό, τα στραγγίζεις ξανά πολύ καλά, και έχεις φρέσκο γάλα αμυγδάλου.

Φτιάξε μία κρεμώδη σάλτσα για το φαγητό
Πολύ πιο υγιεινό από τις σάλτσες που έχουν ως βάση την μαγιονέζα, και με πολύ πιο βαθιά και έντονη γεύση, η οποία μπορεί να συμπληρώσει τέλεια κρέας αλλά και ζυμαρικά. Ο ιδανικός καρπός για μια κρεμώδη σάλτσα είναι ένας μαλακός, όπως τα κάσιους—τα οποία πρέπει να είναι ωμά, όχι ψημένα. Άφησέ τα να μουλιάσουν σε κρύο νερό για μερικές ώρες, στράγγισέ τα και χτύπα τα στο μπλέντερ. Έπειτα, ρίξε την σάλτσα στην κατσαρόλα και πρόσθεσε τα αγαπημένα σου μπαχαρικά.

Φτιάξε dressing για σαλάτες
Όταν χτυπήσεις ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ με λίγο λάδι και ξύδι, μπορείς να φτιάξεις ένα εκπληκτικό dressing για σαλάτα, χωρίς να καταφεύγεις σε έτοιμες (και σούπερ λιπαρές, αλλά με κακό τρόπο) λύσεις. Μια γλυκόξινη βινεγκρέτ ταιριάζει τέλεια με καρύδια, ενώ για πιάτα ιταλικής έμπνευσης θα ήταν τέλεια τα κουκουνάρια. Πειραματίσου με τους αγαπημένους σου καρπούς και dressings, και θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα.

Φτιάξε αλεύρι
Αν θες αλεύρι που να περιέχει πρωτεΐνη, ίνες και μηδέν γλουτένη, τότε χτύπα στο μπλέντερ τον αγαπημένο σου καρπό μέχρι να γίνει πολύ ψιλή σκόνη. Τα αμύγδαλα είναι από τις πιο προφανείς λύσεις εδώ, μιας και είναι καρπός χωρίς ιδιαίτερη υγρασία. Θα χρειαστεί λίγο πειραματισμό μέχρι να πετύχεις ακριβώς την σύσταση που χρειάζεσαι, αλλά η γεύση που κερδίζεις θα αξίζει τον κόπο.

Χρησιμοποίησέ τους αντί για αυγό
Σε ορισμένες συνταγές που απαιτούν αυγό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοπανισμένο λιναρόσπορο ή σπόρους chia. Ανακάτεψέ τους με νερό, και μετά από λίγη ώρα θα δεις ότι το απορροφούν και φουσκώνουν, και αποκτούν μία υφή που θυμίζει αρκετά αυγό. Αυτό λειτουργεί τέλεια αν θες να φτιάξεις και vegan μπιφτέκια. Σημαντική συμβουλή, όμως: Καλύτερα αυτό το κόλπο να το χρησιμοποιείς σε συνταγές που χρειάζονται το πολύ δύο αυγά, αλλιώς η σύσταση μπορεί να μην είναι καλή.

Και, το πιο απλό για το τέλος, βαλ’ τους στον φούρνο
Οι ψημένοι ξηροί καρποί απελευθερώνουν όλη την μοναδική τους γεύση—όλοι το ξέρουμε αυτό. Γιατί να μην τους ψήσεις μόνος σου, λοιπόν; Ρίξε από πάνω και τα αγαπημένα σου μπαχαρικά ή βότανα για να πειραματιστείς με περισσότερες γεύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY