ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Οι ντομάτες κάνουν καλό στη γονιμότητα

Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει λίγο περισσότερο φως στο ζήτημα της ανδρικής γονιμότητας, και μας κάνει να αγαπάμε (ακόμα περισσότερο) τις ντομάτες.

Οι ντομάτες κάνουν καλό στη γονιμότητα

Κάθε φορά που μιλάμε για ντομάτες, κάπου θα αναφερθεί και το λυκοπένιο. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό που τους δίνει το κατακόκκινο χρώμα τους και ξέρουμε πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Και που, επίσης, ξέρουμε πως στις ντομάτες γίνεται πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό αν τις έχουμε πρώτα μαγειρέψει. Τώρα, μια νέα έρευνα, μας αποκάλυψε και επιπλέον οφέλη της αγαπημένης μας ντομάτας.

Το λυκοπένιο, λοιπόν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό υγιών ανδρών (56), γι' αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε μεγαλύτερο πληθυσμό, όσο και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό στοιχείο για περισσότερη έρευνα πάνω σε ένα πρόβλημα που δύσκολα προσφέρει απαντήσεις.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα. Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, στα οποία έχει κυρίως εστιαστεί η έρευνα μέχρι σήμερα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά και κατά του καρκίνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό "European Journal of Nutrition", χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα. Οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες τη μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY