ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Έρευνα που διχάζει: Το κόκκινο κρέας δεν κάνει κακό

Νέα έρευνα σου λέει πάνω-κάτω ότι μπορείς να τρως όσο μπέικον θες. Σχεδόν. Όπως σε κάθε τέτοια έρευνα, οι αντιδράσεις είναι πολλές.

Έρευνα που διχάζει: Το κόκκινο κρέας δεν κάνει κακό

Αίσθηση προκάλεσε στον επιστημονικό κόσμο η δημοσίευση νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αφού είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια. Λίγο-πολύ, η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους, συνεπώς δεν έχει κανείς λόγο να περιορίσει το αγαπημένο του μοσχάρι, λουκάνικο, ζαμπόν ή μπέικον.

Αυτό μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, αλλά θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (βλ. αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες, αυγά κ.α.).

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Άλλες φορές, τα ευρήματα συμπεριλάμβαναν λέξεις ακόμα πιο τρομακτικές όπως καρκίνος και καρδιακή προσβολή.

Η νέα αυτή έρευνα αμφισβητεί κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.

Η έρευνα διήρκησε τρία χρόνια, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ενώ οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν γύρω στα 54.000 άτομα.

Βέβαια, καλό θα ήταν να αναφέρουμε πως υπάρχουν πολλοί ειδικοί που αμφισβητούν τα ευρήματα αυτά, αλλά κυρίως τονίζουν πως η ίδια αυτή έρευνα δεν δικαιολογεί την αλόγιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, και πως πάντα πρέπει να τηρείται η ισορροπία στην διατροφή μας.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση."

Πάουλο Κοέλο

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica

    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη

© 2002-2019 MEDIA2DAY