ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες και... τυφλώθηκε

Χαμό έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η περίπτωση ενός 17χρονου ο οποίος τυφλώθηκε λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τηγανιτής πατάτας.

Έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες και... τυφλώθηκε

Ωραίο πράγμα οι τηγανιτές πατάτες, όμως στην περίπτωση ενός 17χρονου από το Ηνωμένο Βασίλειο τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά.

Οι οφθαλμίατροι στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου ασχολήθηκαν εντατικά με τον νεαρό, ο οποίος εμφάνιζε απώλεια όρασης, σε βαθμό τύφλωσης. Μαθαίνοντας το διατροφικό ιστορικό του διαπίστωσαν πως με το που τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ο έφηβος έτρωγε μόνο τηγανητές πατάτες, πατατάκια και λευκό ψωμί και περιστασιακά μία φέτα ζαμπόν ή λουκάνικο.

Προφανώς η διατροφή του δεν ήταν αυτό που θα έλεγε κανείς «υγιεινή» με αποτέλεσμα οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε να αποκαλύψουν ότι είχε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών και βλάβες που είχαν προκληθεί από υποσιτισμό.

Ο έφηβος είχε επισκεφθεί τον παιδίατρό του σε ηλικία 14 ετών, επειδή αισθάνθηκε κουρασμένος και αδιάθετος.

Διαγνώστηκε, τότε, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και υποβλήθηκε σε θεραπεία με συμπληρώματα διατροφής, την οποία δεν ακολούθησε, συνεχίζοντας την κακή διατροφή του.

Τρία χρόνια μετά, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Bristol Eye, λόγω της προοδευτικής απώλειας όρασης με την γιατρό που τον ανέλαβε να αναφέρει πως η διατροφή του ήταν τηγανητές πατάτες καθημερινά. Επίσης, κατανάλωνε συγκεκριμένα σνακ: πατατάκια, μερικές φορές φέτες λευκού ψωμιού και περιστασιακά φέτες ζαμπόν, αλλά όχι φρούτα και λαχανικά.  Αυτό συνέβαινε εξαιτίας της αποστροφής του για ορισμένες υφές τροφής, με τα τσιπς και τις πατάτες να είναι τα μόνα είδη φαγητού που αισθανόταν ότι μπορούσε να φάει.

Οι γιατροί επανέλεγξαν τα επίπεδα βιταμινών του εφήβου και διαπίστωσαν χαμηλή παρουσία Β12 και ορισμένων άλλων σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως χαλκό, σελήνιο και βιταμίνη D. Είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος, αλλά εμφάνιζε εικόνα σοβαρού υποσιτισμού.

Από οφθαλμολογική άποψη, πληροί τα κριτήρια για να είναι τυφλός.

Πηγή: Iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY