ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Υπεύθυνες για δεκάδες χιλιάδες καρκίνους οι κακές δίαιτες

H κακή διατροφή αποδεικνύεται το ίδιο επικίνδυνη με την κατανάλωση αλκοόλ για την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με νέα ανασκόπηση.

Υπεύθυνες για δεκάδες χιλιάδες καρκίνους οι κακές δίαιτες

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε άμεση συσχέτιση της κακής διατροφής και συγκεκριμένα της μειωμένης κατανάλωσης συγκεκριμένων θρεπτικών τροφών με την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JNCI Cancer Spectrum υπολογίζει πως διατροφικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την εκδήλωση 80.110 καρκίνων το 2015, για το 5,2% δηλαδή του συνόλου των καρκίνων μεταξύ των Αμερικανών ενήλικων ασθενών. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι συγκρίσιμο με τους καρκίνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, οι οποίοι φτάνουν στο 4 με 6%.

Το υπερβολικό βάρος, παράλληλα, συνδέεται με το 7-8% των καρκίνων, ενώ η καθιστική ζωή με το 2-3%.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ευκαιρία για μείωση των καρκίνων στις ΗΠΑ, μέσα από την βελτίωση της διατροφής», επισημαίνει ο Δρ. Ζανγκ, επικεφαλής της συγκεκριμένη έρευνας.

Μεταξύ άλλων στην μελέτη αναφέρεται πως μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά, φρούτα και πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας και κόκκινου κρέας συνδέεται άμεσα με εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο, στο στόμα, στον φάρυγγα, στο στομάχι και στον λάρυγγα.

Στην «μαύρη λίστα» είναι και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα οποία συνδέονται με την παχυσαρκία και με 13 μορφές καρκίνου.

Πηγή: Science Daily

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY