ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Να πίνω σοκολατούχο γάλα;

Πόσο θρεπτικό είναι το σοκολατούχο γάλα και τι αναφέρουν οι έρευνες για την κατανάλωσή του;

Να πίνω σοκολατούχο γάλα;

Είναι νόστιμο, εύκολα διαθέσιμο και τα πιτσιρίκια το λατρεύουν. Είναι υγιεινό; Οι απόψεις διίστανται. Δείτε τι αναφέρουν οι έρευνες για τα οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση σοκολατούχου γάλακτος.

Υπέρ: Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Σε γενικές γραμμές το σοκολατούχο γάλα φτιάχνεται από μείγμα αγελαδινού με κακάο και ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Είναι πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και θερμίδες σε σχέση με το απλό γάλα, αλλά περιέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Ένα ποτήρι σοκολατούχου γάλακτος περιλαμβάνει:

180-211 θερμίδες

8 γρ. πρωτεΐνη

26-32 γρ. υδατάνθρακα

11-17 γρ. σάκχαρα

2,5 με 9 γρ. λιπαρά

28% της ΣΗΠ Ασβέστιο

25% της ΣΗΠ Βιταμίνη D

24% της ΣΗΠ Ριβοφλαβίνη

12% της ΣΗΠ Κάλιο και

25% της ΣΗΠ Φώσφορο

Σε μικρότερη ποσότητα περιέχει ψευδάργυρο, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α1, Β1, Β6 και Β12.

Το γάλα γενικά, και το σοκολατούχο, θεωρείται πλήρης πρωτεΐνη – ήτοι περιλαμβάνει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε λευκίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ για το «χτίσιμο» και τη διατήρηση μυϊκής μάζας.

Είναι επίσης πλούσιο σε CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ), ένα είδος ω-6 λιπαρών οξέων τα οποία έχουν κάποια μικρή επίδραση στην απώλεια βάρους, αν και οι έρευνες είναι αντικρουόμενες.

Από την άλλη πλευρά όμως λόγω επιπρόσθετων γλυκαντικών, το σοκολατούχο γάλα έχει 1,5 με 2 φορές περισσότερα σάκχαρα σε σχέση με το απλό αγελαδινό γάλα.

Υπέρ: Βοηθά στην υγεία των οστών

Όντας πλούσιο σε ασβέστιο, το σοκολατούχο γάλα ενισχύει την υγεία των οστών, ενώ ο συνδυασμός πρωτεΐνης, φωσφόρου και βιταμίνης D φτιάχνει ένα γερό «πλέγμα» θρεπτικών συστατικών για την οστική μάζα. (1, 2, 3)

Υπέρ: Μπορεί να βοηθά στην ανάρρωση από την άσκηση

Τα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη ροφήματα είναι αρκετά αποτελεσματικά στην αναπλήρωση των σακχάρων, των υγρών και των ηλεκτρολυτών που «χάνονται» όταν ασκούμαστε.  Γι’ αυτόν τον λόγο το σοκολατούχο γάλα θεωρείται καλή επιλογή ως ρόφημα μετά την άσκηση, αν και όσες έρευνες υποστηρίζουν αυτήν την άποψη έγιναν σε αθλητές υψηλού επιπέδου. (1, 2)  Επίσης, το σοκολατούχο γάλα δεν φαίνεται να είναι καλύτερο από ένα οποιοδήποτε ρόφημα υδατάνθρακα και πρωτεΐνης. 

Κατά: Είναι πλούσιο σε προστιθέμενα σάκχαρα

Περίπου οι μισοί υδατάνθρακες στο σοκολατούχο γάλα προέρχονται από προστιθέμενη ζάχαρη. Οι παγκόσμιες οδηγίες για την κατανάλωση ζάχαρης αναφέρουν πως οι γυναίκες και τα παιδιά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6 κουταλάκια του γλυκού επιπλέον ζάχαρη ανά ημέρα και οι άντρες τα 9. Ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα περιέχει περίπου 3-4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη ήτοι το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσια κατανάλωσης για τους άντρες και παραπάνω από το μισό για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αύξηση βάρους και υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιακές παθήσεις, ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου. (1, 2, 3, 4)  

Κατά: Πιθανώς να αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Το σοκολατούχο γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιακή υγεία. 

Επίσης, σε κάποιες έρευνες, αναφέρεται πως μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. (1, 2, 3) Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν τα ερευνητικά δεδομένα επί του θέματος είναι αρκετά αδύναμα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή: Healthline.comΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ύψιστη μορφή άγνοιας είναι όταν απορρίπτεις κάτι που δεν ξέρεις τίποτε γι’ αυτό."

Wayne W. Dyer, 1940-2015, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1440 - Μάχη της Βάρνας.
    1484 - Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, μοναχός, ηγέτης της Εκκλησιαστικής Μεταρρύθμισης.
    1938 - Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY