ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Διαβήτη μπορεί να προκαλέσει η διατροφή χωρίς γλουτένη

Η τεχνητή αφαίρεσή της γλουτένης από τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο νομίζαμε.

Διαβήτη μπορεί να προκαλέσει η διατροφή χωρίς γλουτένη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι το πιο διαδεδομένο trend στο κομμάτι της διατροφής. Όμως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε meeting της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Όρεγκον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

«Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη», τόνισε ο κ. Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας και Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε επίσης στα δεδομένα νεότερων μελετών που δείχνουν ότι «η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα».

Διαβάστε περισσότερα στο Iatronet.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αυτό που θεωρούμε τάξη είναι η επικρατούσα μορφή χάους."

Kerry Thornley

  • 1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ.

© 2002-2019 MEDIA2DAY