ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Σημάδια ότι τα φαγητά σας χάλασαν

Πώς θα καταλάβουμε αν οι τροφές που έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας είναι ακόμα ασφαλείς για να τις φάμε;

Σημάδια ότι τα φαγητά σας χάλασαν

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξέρουμε πότε έχει χαλάσει το φαγητό μας—ναι, υπάρχει πάντα η ημερομηνία λήξης στην συσκευασία, αλλά πολλές φορές αυτή η ημερομηνία σημαίνει απλώς ότι από εκείνη την ημέρα και μετά, το προϊόν απλώς δεν θα έχει την ίδια ποιότητα με την ημέρα που συσκευάστηκε, παραμένοντας όμως βρώσιμο.

Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, πότε οι τροφές που έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια πρέπει να φύγουν στα σκουπίδια;

Ψωμί
Το ψωμί δεν πρέπει να το φάμε αν έχει βγάλει έστω και λίγη μούχλα. Και αν έχετε ψωμί σε φέτες, και η μούχλα έχει εμφανιστεί σε μία μόνο από αυτές, πάλι πρέπει να το πετάξετε. Λόγω της πορώδους σύστασης του ψωμιού, οι σπόροι της μούχλας μετακινούνται πολύ εύκολα, κι ας μην γίνονται φανεροί.

Αυγό
Το πιο κλασικό και δοκιμασμένο κόλπο: δοκιμάστε να δείτε αν βουλιάζει σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Αν επιπλέει, σημαίνει ότι έχει μπει αρκετός αέρας μέσα στο αυγό, άρα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει χαλάσει.

Φρέσκα φρούτα
Αν η υφή του φρούτου έχει αλλάξει, αν έχει γίνει πιο μαλακό απ’ ό,τι πρέπει, τότε καλύτερα να μην το φάτε. Επίσης, οι άσχημες μυρωδιές και η παρουσία μούχλας και εκείνο το στάδιο που η φλούδα του έχει αρχίσει να κάνει ζάρες και να ξεφλουδίζει πολύ εύκολα, είναι σημάδια ότι πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Ωμό κρέας
Αν έχει γίνει κάπως κολλώδες και αν έχει πάνω του γλίτσα, τότε πετάξτε το αμέσως. Οι μικρές αλλαγές στο χρώμα δεν σημαίνουν αναγκαστικά ότι χάλασε, αλλά αν η μυρωδιά του είναι ύποπτη και η υφή του σας κάνει να αηδιάζετε (σε σχέση με το πώς σας φαίνεται το φρέσκο κρέας), τότε μην το σκεφτείτε καν, σκουπίδια.

Αλλαντικά
Τα αλλαντικά είναι πιο ευαίσθητα απ’ ό,τι θα ‘πρεπε να είναι (και αυτός είναι ένας καλός λόγος να τα αποφεύγουμε, γενικά). Αν η μυρωδιά τους είναι άσχημη, πετάξτε τα. Επίσης η παρουσία γλίτσας και η αλλαγή υφής είναι καλά σημάδια ότι αυτό το ζαμπόν πρέπει να πεθάνει.

Φρέσκα λαχανικά
Αν αρχίσουν να κιτρινίζουν (σκεφτείτε το πιο κλασικό παράδειγμα, το μπρόκολο), τότε έχουν αρχίσει να χαλάνε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τρώγονται ακόμα. Αν κόψετε το κομμάτι που έχει αλλάξει χρώμα και το υπόλοιπο λαχανικό σας μυρίζει εντάξει αφού το έχετε βουτήξει για 10 λεπτά σε παγωμένο νερό, τότε τρώγεται.

Κομμένα, συσκευασμένα λαχανικά
Πού θα είμασταν χωρίς τις έτοιμες, κομμένες σαλάτες; Σίγουρα ακόμα στην κουζίνα, με μαρούλια πεταμένα γύρω μας. Και επειδή οι ημερομηνίες λήξης τους έχουν την τάση να φαίνονται τρομακτικές (π.χ. να σου δείχνουν ότι η σαλάτα λήγει αύριο), χαλαρώστε. Μέχρι να δείτε όντως μούχλα πάνω στο μαρουλάκι, αν μυρίζει εντάξει, μπορείτε να το φάτε.

Γάλα
Αν η μυρωδιά του σας φαίνεται ξινή, πετάξτε το, καθώς έχει αρχίσει να γεμίζει βακτήρια. Επιπλέον, προσέξτε αλλαγές στην υφή του—όλοι όσοι έχουμε ξεχάσει ένα κουτί γάλα στο ψυγείο για πολλές μέρες ξέρουμε τι σημαίνει αυτό.

Γιαούρτι
Αν βγάζει πολύ περισσότερο νερό από το κανονικό, τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και, όπως είναι προφανές, αν αρχίσει να βγάζει μούχλα. Βέβαια, χρειάζεται πολύς καιρός για να συμβεί αυτό.

Τυρί
Αν το τυρί μας μυρίζει σαν ξινό γάλα, τότε δεν τρώγεται. Βέβαια, όλα έχουν να κάνουν με την υγρασία του τυριού, όπως και με το είδος του. Για παράδειγμα, ένα μαλακό τυρί όπως η φέτα, χαλάει πιο εύκολα, και αν εμφανιστεί η παραμικρή υποψία μούχλας, το πετάμε. Σε ένα σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα, μπορούμε να κόψουμε και να πετάξουμε μόνο το σημείο που έχει πιάσει μούχλα, αν η μυρωδιά του είναι εντάξει.

Ωμά ψάρια και θαλασσινά
Αν μυρίζουν ψαρίλα, τότε χάλασαν. Τα φρέσκα θαλασσινά έχουν εκείνη την μυρωδιά που (ευτυχώς, ως Έλληνες) όλοι γνωρίζουμε. Αν όμως η μυρωδιά τους θυμίζει περισσότερο πεταμένα ψαροκόκαλα στον δρόμο, και η υφή τους έχει την αίσθηση γλίτσας, τα πετάμε αμέσως.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο κόσμος δεν είναι ένα θλιβερό μέρος, είναι απλά μεγάλο."

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1819 - Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να εκπαυριστούν στην Κέρκυρα και σε άλλα Επτάνησα.
    1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
    1882 - Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY