ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

Πώς "κρύβεται" η ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων;

Δείτε με ποια ονόματα αναγράφονται τα «κρυφά» σάκχαρα στις ετικέτες τροφίμων.

Πώς

Η ζάχαρη πέρα από την κανονική της ονομασία περιέχεται και σε κάποιες άλλες ενώσεις στις ετικέτες τροφίμων, οι οποίες μπορεί να αναγράφονται με διαφορετικά ονόματα, όμως έχουν εξίσου πολλές θερμίδες.

Τα σάκχαρα αυτά χρησιμοποιούνται για να δώσουν αφ’ ενός γλυκιά γεύση, αφ’ ετέρου υφή, όγκο και χρώμα στα προϊόντα, ενώ παράλληλα βοηθούν στη συντήρησή τους και στη ζύμωση της μαγιάς.

Κάποια από αυτά είναι απλά και μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε εύκολα, όπως για παράδειγμα η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας και η σουκρόζη.

Άλλα είναι πιο σύνθετα και μπορεί να μην πάει το μυαλό μας. Όπως για παράδειγμα η εθυλική μαλτόλη, ο συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, η μαλτοδεξτρίνη, η δεξτρόζη, η μαλτόζη και η πανέλα, ένα είδος ακατέργαστης ζάχαρης.

Αντίστοιχα, η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα με τη μορφή σιροπιών. Τα σιρόπια είναι συμπυκνωμένα υγρά, τα οποία φτιάχνονται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διαλυμένης σε νερό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα σιροπιών είναι το νέκταρ αγαύης, το σιρόπι καλαμποκιού, τα νέκταρ, η μελάσα, το σιρόπι σφενδάμου, το σιρόπι βύνης, το σιρόπι γλυκόζης, το μέλι, το σιρόπι από (λευκό ή καφέ) ρύζι και το σιρόπι βρώμης.

Σημειώστε επίσης πως σε αρκετές περιπτώσεις «υγιεινών» τροφίμων, όπως για παράδειγμα χυμοί, μπάρες δημητριακών, δημητριακά, γιαούρτια με γεύσεις φρούτων κ.α., κάποιες από τις παραπάνω ονομασίες αναγράφονται στο τέλος των συστατικών, με αποτέλεσμα το μάτι μας να μην πέφτει αμέσως σε αυτές.

Μην βρεθείτε προ εκπλήξεως λοιπόν, αν τα δημητριακά ή οι «φυσικοί» χυμοί που καταναλώνετε κατά κόρον σας φορτώνουν με αρκετές επιπλέον θερμίδες. Τα προστιθέμενα σε αυτούς σάκχαρα έχουν τις ίδιες σχεδόν θερμίδες με την παραδοσιακή ζάχαρη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θερμιδικό σας ισοζύγιο μέσα στη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατηθείτε από τα παραπάνω. Κανένα συστατικό δεν είναι «κακό» από μόνο του και όλα έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Όμως, γνωρίζοντας που «κρύβονται» έξτρα θερμίδες που συνήθως δεν παίρνουμε σοβαρά υπ’ όψη, μπορούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα την ημερήσια διατροφή ανάλογα το στόχο που έχουμε θέσει για το σώμα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τίποτα δεν κάνει έναν άνθρωπο τόσο ξεπερασμένο όσο το να επικρίνει τη νεότερη γενιά."

Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός

  • 1656 - Η Αγγλία και η Γαλλία υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία.
    1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
    1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY