ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

Ο πρωινός καφές μας κάνει να τρώμε λιγότερο;

Νέα μελέτη αποδεικνύει πως μια κούπα καφέ το πρωί μας κάνει να τρώμε λιγότερο στο πρωινό και όντως καταπιέζει την όρεξη.

Ο πρωινός καφές μας κάνει να τρώμε λιγότερο;

Νέα έρευνα αποδεικνύει κάτι που κατά κάποιον τρόπο γνωρίζαμε—ο πρωινός καφές κόβει την όρεξη. Αυτό, όμως, που φαίνεται από τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πως δεν μας βοηθάει και τόσο να αδυνατίσουμε. Πράγμα που σίγουρα δεν είναι καλά νέα για όλα τα συμπληρώματα καφεΐνης που πωλούνται σαν τρελά στην αγορά.

Τι συνέβη: Οι ερευνητές προσέφεραν στους συμμετέχοντες δύο κούπες καφέ, και έπειτα τους άφηναν να επιλέξουν το πρωινό τους από έναν μεγάλο μπουφέ. Οι συμμετέχοντες που είχαν πιει καφέ, έτρωγαν 10% λιγότερο από τους υπόλοιπους—αποδεικνύοντας ότι η καφεΐνη αναστέλλει την όρεξη για φαγητό. Η επίδραση αυτή, όμως, φαίνεται να είναι προσωρινή, καθώς όλες αυτές οι θερμίδες αναπληρώνονταν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ακούγονται θετικά για όσους θέλουν να χάσουν περιττό βάρος, αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Πόσο μάλλον, μειώνοντας την μερίδα ενός υγιεινού πρωινού, οι πιθανότητες να καταφύγουμε σε εύκολα και ανθυγιεινά σνακς κατά την διάρκεια της ημέρας αυξάνονται (κάτι που έχει ήδη αποδειχθεί από πάρα πολλές μελέτες), άρα αυξάνεται και ο κίνδυνος αδηφαγικού επεισοδίου.

Στο τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η έρευνα τονίζει για άλλη μια φορά την σημασία του να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, χωρίς ακραίους περιορισμούς και αντιμετωπίζοντας τις διάφορες εύκολες λύσεις (όπως, για παράδειγμα, το να πίνουμε μισό λίτρο καφέ το πρωί για να φάμε λιγότερο) με λίγη καχυποψία. Μην ξεχνάμε ότι κάθε οργανισμός και σώμα λειτουργεί διαφορετικά, και ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση χωρίς – εξίσου εύκολες – επιπτώσεις.

Πηγή: Dailymail

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY