ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

Να γιατί είναι κακό να τρώτε γρήγορα

Όποιος τρώει γρήγορα, έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος και να αποκτήσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά, λέει νέα έρευνα.

Να γιατί είναι κακό να τρώτε γρήγορα

Όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο περισσότερο… παρατρώμε, λέει νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι τρώνε αργά είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι ή να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή η κατανάλωση φαγητού με βουλιμία μπορεί να προκαλέσει απότομα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και ως εκ τούτου και ανοχή στην ινσουλίνη.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός διαταραχών που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο του πάσχοντα να υποφέρει από καρδιακή ασθένεια, διαβήτη ή εγκεφαλικό.

Η επιστημονική ομάδα από την Ιαπωνία μελέτησε την υγεία 642 ανδρών και 441 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 51,2 έτη, κανείς εκ των οποίων δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο πριν δέκα χρόνια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την ταχύτητα που τρώνε. Μετά την ανάλυση των στοιχείων τους, προέκυψε πως η ομάδα που τρώει γρήγορα είχε 11,6% πιθανότητες να αναπτύξει μεταβολικό σύνδρομο με την πάροδο των ετών. Η ομάδα που έτρωγε σε κανονική ταχύτητα είχε 6,5% πιθανότητες, ενώ η ομάδα όσων τρώνε αργά μόλις 2,3%.

Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού συνδέεται επίσης με συσσώρευση σωματικού βάρους, μεγαλύτερη περιφέρεια και περισσότερη γλυκόζη στο αίμα. «Το να τρώμε πιο αργά μπορεί να είναι σημαντική αλλαγή στην ζωή μας, ώστε να προλάβουμε το μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης. «Όταν οι άνθρωποι τρώνε γρήγορα, τείνουν να μη νιώθουν χορτασμένοι κι έτσι τρώνε περισσότερο», αφού δεν έρχεται εγκαίρως το σήμα κορεσμού από τον εγκέφαλο.

Πηγή: Independent

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY