ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

Οι «κακοί» συνδυασμοί τροφών που είναι μύθος

Ισχύει ότι δεν πρέπει να τρώμε ψάρι με αυγό, ή κρέας με πατάτες; Η σύντομη απάντηση είναι όχι, δεν ισχύει. Και να γιατί.

Οι «κακοί» συνδυασμοί τροφών που είναι μύθος

Θα τους έχετε ακούσει κι εσείς, είναι οι γνωστοί διατροφικοί μύθοι που διαιωνίζονται από την εποχή των γιαγιάδων μας, ίσως και πιο πριν: Μη φας αυγό με ψάρι, ή με γαλακτοκομικά, δεν κάνει. Το κρέας με τις πατάτες θα σε παχύνει, ενώ το καθένα μόνο του όχι -πράγμα που μπορεί να ισχύει εν μέρει για το κρέας, σε καμία περίπτωση για τις πατάτες. Η επιστήμη, πάντως, λέει πως δεν υπάρχουν «κακοί» συνδυασμοί τροφών. Ό,τι θέλετε μπορείτε να φάτε -και με ό,τι θέλετε να το συνοδεύσετε.

Ψάρι με αυγό: Ίσως ο δημοφιλέστερος, και ευρύτερα διαδεδομένος, μύθος περί «κακού» συνδυασμού τροφών, στηρίζεται βασικά στο γεγονός πως και τα δύο (το ψάρι και το αυγό) είναι πηγές πρωτεϊνών, οι οποίες διαφέρουν όμως μεταξύ τους, άρα διασπώνται με διαφορετικό τρόπο στο στομάχι. Ναι, και; Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι βασικά να «βαρύνεται» και να αργήσετε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο να χωνέψετε. Το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό ψαριού με τυρί και λοιπά γαλακτοκομικά.

Κρέας με πατάτες (και γενικότερα, πρωτεΐνη με υδατάνθρακα): Υποτίθεται ότι ο συνδυασμός τους μας παχαίνει, αφενός, και βλάπτει τον οργανισμό μας, αφετέρου, επειδή κάθε υδατανθρακούχα τροφή απαιτεί αλκαλικό περιβάλλον για την πλήρη πέψη της, πράγμα που δεν ισχύει, καθότι «τα παγκρεατικά ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών εκκρίνονται ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το είδος τροφής που καταναλώνεται», όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος Κωνσταντίνος Ξένος στο Iatronet.gr.

«Οι ισχυρισμοί ότι 'μπερδεύοντας' τροφές που απαιτούν διαφορετικά ένζυμα για να αποικοδομηθούν, αλλάζουμε το όξινο PH του στομάχου ή τo αλκαλικό PH του λεπτού εντέρου είναι τελείως άτοποι, αφού η ανθρώπινη φυσιολογία διδάσκει, ότι ο οργανισμός μας έχει πολύ ακριβείς μηχανισμούς για να ρυθμίζει την οξεοβασική του ισορροπία, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνει» επισημαίνει ο κ. Ξένος.

Σπανάκι με γαλακτοκομικά: Όχι, δεν χρειάζεται να βγάλετε την φέτα από την σπανακόπιτά σας. Ο διαχωρισμός των τροφίμων σε «αλκαλικά» και «όξινα» έχει μεν επιστημονική βάση (καθότι κάποια συστατικά των τροφών έχουν όντως διαφορετικό pH: όξινο, αλκαλικό ή ουδέτερο) αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το pH του γαστρεντερικού μας συστήματος, το οποίο ισορροπείται έτσι κι αλλιώς με την έκκριση γαστρικού οξέος, δικαρβονικών και άλλων πεπτικών χυμών. Εν ολίγοις, ο οργανισμός ξέρει τι να κάνει για να μεταβολίσει την κάθε τροφή, και να επιφέρει ισορροπία στο στομάχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Αιρετικός είναι αυτός που βλέπει με τα δικά του μάτια."

Gotthold Ephraim Lessing, 1729-1781, Γερμανός διαφωτιστής

  • 480 π.Χ. - Σκοτώνεται ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών, μαζί με τους 300 του και τους 700 Θεσπιείς
    1882 - Ακούγεται για πρώτη φορά στη Μόσχα, στον Καθεδρικό του Σωτήρα, η Οβερτούρα του 1812, του Τσαϊκόφσκι
    1968 - Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την Άνοιξη της Πράγας
    1991 - Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ

© 2002-2019 MEDIA2DAY