ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Η μόρφωση παίζει ρόλο στο σωματικό βάρος

Το πόσα χρόνια έχεις πάει σχολείο μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου, ακόμα και αν έχεις γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας.

Η μόρφωση παίζει ρόλο στο σωματικό βάρος

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Στη μελέτη, οι ερευνητές από το Κολέγιο Κολεγίου Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών Dana and David Dornsife του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εξηγούν πως η προσθήκη ενός επιπλέον έτους στην υποχρεωτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1972 είχε μακροπρόθεσμα ορατά οφέλη στην υγεία ειδικά όσων είχαν προδιάθεση παχυσαρκίας.

Πριν την αλλαγή αυτή, όταν η βασική εκπαίδευση ήταν υποχρεωτική για 15 χρόνια, 31 στα 100 άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο είχαν μη υγιές βάρος. Μετά την αλλαγή στα 16 χρόνια, το ποσοστό έπεσε στα 18 ανά 100 άτομα.

Οι ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν ότι το ένα επιπλέον έτος εκπαίδευσης συντελεί στην απώλεια κιλών, παρά τον γενετικό κίνδυνο. «Αυτό σημαίνει ότι το αν κάποιος θα είναι παχύσαρκος ή όχι δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδια. Για την ακρίβεια, ένας χρόνος επιπλέον μόρφωσης μειώνει την επιρροή των γονιδίων ως προς το ενδεχόμενο παχυσαρκίας», εξηγεί η Δρ. Σίλβια Μπαρσέλλος, ερευνήτρια στο αμερικανικό κολέγιο.

Το δείγμα της έρευνας απαρτίζεται από 250.000 άτομα των οποίων το γονιδίωμα είχε καταχωρηθεί στη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις δείκτες υγείας: την αρτηριακή πίεση, την πνευμονική λειτουργία και το σωματικό μέγεθος, δηλαδή τον συνδυασμό Δείκτη Μάζας Σώματος, ποσοστού σωματικού λίπους και αναλογίας μέσης-ισχίων. Οι δείκτες αυτοί συνδυάστηκαν με πληροφορίες για την υγεία των συμμετεχόντων, ώστε να καθοριστεί η γενετική επιρροή και η μόρφωση στην συνολική υγεία του κάθε ατόμου.

SPONSORED LINKS

"Όλα έχουν ομορφιά αλλά δεν την βλέπουν όλοι."

Κομφούκιος

  • 1927 - Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.

    1939 - Η ΕΣΣΔ αποβάλλεται από την Κοινωνία των Εθνών.

© 2002-2018 MEDIA2DAY