ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Το παγωτό δεν παχαίνει

Το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο δεν είναι απαραίτητα ένοχη απόλαυση. Πώς θα το απολαύσουμε χωρίς… ζημιά.

Το παγωτό δεν παχαίνει

I Scream, You Scream, We All Scream for Ice Cream φωνάζει ο Μπενίνι στο Down by Law του Τζάρμους και δε θα μπορούσε να μας εκφράσει περισσότερο.Το παγωτό είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση μικρών και μεγάλων. Και όχι τόσο ένοχη όσο πιστεύουμε.

Η θρεπτική του αξία

Το παγωτό παρέχει πολύτιμα συστατικά όπως το ασβέστιο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Συγκεκριμένα το ασβέστιο φτάνει περί τα 120mg ανά 100 γραμμάρια παγωτού, ποσότητα ιδιαίτερα σημαντική.

Παράλληλα, προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά – γάλα, γιαούρτι, κεφίρ κ.α. Ως προϊόν του γάλακτος, μάλιστα περιέχει και αυτό σημαντικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που «κρύβεται» στο λίπος των τροφίμων και είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη και την καλή όραση, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β2 και Β12, υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Και από θερμίδες;

Για μια συνηθισμένη μπάλα παγωτού 100 γραμμαρίων ή για ένα μικρό ξυλάκι (ή για 2 μέτρια παγωτίνια) οι θερμίδες κυμαίνονται από 100-120 για παγωτό γιαούρτι, σκέτο και 150-180 για παγωτό βανίλια, μέχρι 250-300 για το παγωτό σοκολάτα με κομματάκια σοκολάτας. Τα παγωτά με γεύσεις φρούτων φτάνουν περίπου τις 130-150 θερμίδες, ενώ το παγωτό 0% τις 130 και η γρανίτα τις 120 θερμίδες.

Απόλαυση χωρίς τύψεις

Ναι, μπορείτε να καταναλώσετε παγωτάκι στη θέση οποιουδήποτε γλυκού για 2-3 φορές τη βδομάδα χωρίς να χαλάσετε τη σιλουέτα σας. Ιδανική επιλογή αποτελούν οι γρανίτες και τα σορμπέ, αφού έχουν λιγότερες θερμίδες, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Το σπιτικό παγωτό εξακολουθεί να παραμένει μια θρεπτική και αγνή λύση αφού έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τις θερμίδες ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε, όμως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Προσεκτικοί θα πρέπει να είστε με τα παγωτά 0%: το «μηδέν» αναφέρεται συνήθως στη ζάχαρη, όχι στο λίπος άρα έχουν θερμίδες, απλά λιγότερες από τα κανονικά. Εκτός φυσικά και αν αναγράφουν και «0% λιπαρά» οπότε είστε καλυμμένοι.

Εν κατακλείδι το παγωτό δεν παχαίνει λοιπόν, αρκεί να το εντάξετε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι, τα βλέπουμε όπως εμείς είμαστε."

Αναΐς Νιν, 1903-1977, Γαλλίδα συγγραφέας

  • 1812 - Ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης υποχωρεί από την Μόσχα.
    1935 - Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην φασιστική Ιταλία για την εισβολή της στην Αιθιοπία.
    1960 - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY