Πόσο ψωμί να τρώω στη δίαιτα;

Σου αρέσει το ψωμάκι και δεν μπορείς να το αποχωριστείς ούτε στη δίαιτα; Σε καταλαβαίνουμε. Δες πόσο πρέπει να το περιορίσεις για να χάσεις βάρος.
Πόσο ψωμί να τρώω στη δίαιτα;
Γράφει η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Διατροφολόγος

Μία συνηθισμένη απορία που έχουμε όλοι μας ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής είναι πόσο ψωμί επιτρέπεται να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έτσι ώστε και να μην μας λείψει, αλλά και να χάσουμε βάρος.

Αρχικά να πούμε ότι το ψωμί δεν είναι σωστό να απαγορευτεί τελείως από τη διατροφή μας, αλλά να καταναλώνεται με μέτρο στα διάφορα γεύματα της ημέρας και σε συγκεκριμένη ποσότητα.

Να τονίσουμε μάλιστα ότι αποφεύγουμε το άσπρο ψωμί και προτιμάμε πάντα να τρώμε κάποιο το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες (μαύρο, ολικής, πολύσπορο, καλαμποκιού), οπότε τουλάχιστον να παίρνουμε και επιπλέον θρεπτικά συστατικά πέρα από τους υδατάνθρακες.

Επίσης, αυτά τα είδη ψωμιού βοηθούν και στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου σε σχέση με το άσπρο ψωμί σε άτομα που έχουν θέμα με το ζάχαρό τους.

Μία φέτα ψωμί (μαύρο, ολικής, πολύσπορο, καλαμποκιού) μπορεί να καταναλώνεται το πρωί για πρωινό μαζί με 1 αυγό βραστό ή 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά/γαλοπούλα βραστή ή με λίγο μέλι/μαρμελάδα/ταχίνι/φυστικοβούτυρο.

Καλό θα είναι στα ενδιάμεσα σνακ (δεκατιανό, απογευματινό) να μην καταναλώνεται ψωμί, αλλά να προτιμώνται άλλες υδατανθρακικές πηγές όπως φρούτα ωμά ή φρούτα αποξηραμένα ή λαχανικά.

Στο μεσημεριανό γεύμα, το ψωμί καλό θα είναι να μην καταναλώνεται με όλα τα φαγητά, αλλά μόνο μαζί με συγκεκριμένα φαγητά. Με τα όσπρια (φακές, φασολάδα, φάβα, φασόλια, ρεβίθια, γίγαντες) και τα λαδερά φαγητά (αρακάς, πράσινα φασολάκια, αγκινάρες, μπάμιες, μπριάμ) μπορούμε να τρώμε 1 φέτα ψωμί,.

Αντίθετα, στην περίπτωση του σπανακόρυζου/λαχανόρυζου/πρασόρυζου και των γεμιστών δεν θα τρώμε ψωμί λόγω του ρυζιού που έχουν τα φαγητά αυτά.

Με πρωτεϊνικές πηγές (κοτόπουλο, ψάρι, μπιφτέκι, μπριζόλα), καλό θα είναι να μην τρώμε ψωμί, αλλά να τις συνοδεύουμε μόνο με αρκετή ποσότητα σαλάτας με ωμά/βραστά/ψητά/λαχανικά, οπότε να παίρνουμε από εκεί τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε.

Το γεύμα εκείνο στο οποίο αποφεύγουμε απαραίτητα το ψωμί είναι το βραδινό. Το να φάμε πχ ένα τοστ για βραδινό και δεν θα μας χορτάσει πολύ και θα μας δώσει πολλές θερμίδες από το άμυλο, το οποίο δεν θέλουμε. Εφόσον θα πέσουμε σε λίγη ώρα για ύπνο, δεν μας χρειάζεται το άμυλο στο βραδινό μας γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v