ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για την Κορώνεια

Τα 26 εκατ. ευρώ που χάθηκαν για τη σωτηρία της λίμνης προκάλεσαν την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Της Λαμπρινής Παπαδοπούλου

Στο «σκαμνί» η Ελλάδα για την Κορώνεια

Της ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ευρωπαϊκή σφραγίδα έχει πλέον ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα στα ελληνικά χρονικά, μετά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μνημειώδη κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας. Οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή του δεύτερου στρατηγικού σχεδιασμού (master plan) για την αποκατάσταση της λίμνης, με προϋπολογισμό 26 εκατομμυρίων ευρώ, η Κορώνεια βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που δημοσιοποιεί σε αποκλειστικότητα η Realnews. Η περιοχή όπου κάποτε βρισκόταν η πέμπτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, αφού οι μικρές λακκούβες νερού που βρίσκονται εκεί οφείλονται στις πρόσφατες βροχές. Το πολυδιαφημισμένο master plan έχει τιναχτεί στον αέρα, καθώς όλα ανεξαιρέτως τα προαποφασισμένα 21 έργα παραμένουν ως επί το πλείστον ασκήσεις επί χάρτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που χάνονται κοινοτικά κονδύλια, καθώς στα χαρτιά έμεινε και το πρώτο master plan, το 1997, με τη χώρα μας να χάνει τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 1 δισ. δραχμών.

Για όλα τα παραπάνω και κυρίως για μια σειρά πρόσφατων παραλείψεων και αδράνειας στην εφαρμογή των μέτρων που θα οδηγούσαν στην σωτηρία της λίμνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 28 Νοεμβρίου, με ορατό ενδεχόμενο την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ ημερησίως. Η βασικότερη κατηγορία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η αδράνειά της ως προς την ανάκληση της λειτουργίας των παράνομων γεωτρήσεων που προκαλούν την υδάτινη αφαίμαξη της λίμνης.

Μάλιστα, ακόμη κι αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.440 (από 2.200 που είχαν υπολογιστεί παλιότερα) παράνομες γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα το υπέδαφος στην περιοχή να έχει μετατραπεί σε… σουρωτήρι. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές δείχνουν να έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια, καθώς δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν τις γεωτρήσεις και πλέον προσανατολίζονται στην αλλαγή των καλλιεργειών, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη εξοικονόμηση νερού.

Βιομηχανική ρύπανση

Επιπλέον, η χώρα μας θα κληθεί να εξηγήσει για ποιον λόγο εξακολουθούν να λειτουργούν ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή του Λαγκαδά, οι οποίες επιβαρύνουν το οικοσύστημα της λίμνης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Επιτροπής, εκτιμάται ότι τέσσερις βιομηχανικές μονάδες στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά την έκδοση απόφασης για κλείσιμό τους. Η αδράνεια και η αδιαφορία των αρμοδίων Αρχών οδήγησαν ακόμη και στην «κατάληψη» εκτάσεων της λίμνης (10 τ.χλμ.) από ορισμένους γεωργούς, σημείο για το οποίο επίσης εγκαλείται η χώρα μας. Μεταξύ άλλων, το κατηγορητήριο σε βάρος της Ελλάδας αναφέρει πως η χώρα μας δεν έλαβε επαρκή μέτρα ούτε για τον περιορισμό της άρδευσης ούτε για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων αντιμετώπισης της ρύπανσης από αλατούχα απόβλητα.

Επιπλέον, εγκαλείται για το «πάγωμα» της μελέτης κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του υδροφορέα, αλλά και για το ότι δεν ξεκίνησε ποτέ το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης. Ακόμη, όπως επισημαίνεται, δεν έχει εκδοθεί το σχέδιο διαχείρισης και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου των λιμνών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μόλις ένα έργο ολοκληρώθηκε, κι αυτό δεν λειτουργεί! Πρόκειται για το δίκτυο αποχέτευσης αστικών λυμάτων του δήμου Λαγκαδά που είναι έτοιμο, αλλά η εγκατάσταση δευτεροβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να λειτουργεί.

Η υπερασπιστική γραμμή της χώρας μας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της παρουσίασης επιχειρημάτων που αποδεικνύουν την πρόθεση όλων των φορέων για υλοποίηση των δράσεων, με στόχο να ελαφρυνθεί το βαρύ κατηγορητήριο και να δοθεί παράταση στην εκδίκαση της υπόθεσης και αναστολή της ποινής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2