ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σημείο τριβής το μορατόριουμ για τις γεωτρήσεις

Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε την Παρασκευή από εφετείο των ΗΠΑ να αναστείλει μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία είχε αρθεί ο προσωρινός αποκλεισμός της άντλησης πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, στην προσπάθεια να επιβάλει περιορισμούς έπειτα από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επείγον αίτημα στο πέμπτο περιοδεύον δικαστήριο του Εφετείου των ΗΠΑ, που

Πηγή: Ant1
Σημείο τριβής το μορατόριουμ για τις γεωτρήσεις

Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε την Παρασκευή από εφετείο των ΗΠΑ να αναστείλει μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία είχε αρθεί ο προσωρινός αποκλεισμός της άντλησης πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα, στην προσπάθεια να επιβάλει περιορισμούς έπειτα από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε επείγον αίτημα στο πέμπτο περιοδεύον δικαστήριο του Εφετείου των ΗΠΑ, που έχει την έδρα του στη Νέα Ορλεάνη, να μην προχωρήσει μία απόφαση του δικαστή Μάρτιν Φέλντμαν, με την οποία εμποδιζόταν η εξάμηνη αναβολή στις εξερευνητικές και αναπτυξιακές γεωτρήσεις στα ύδατα των ΗΠΑ. 

Χωρίς μια αναστολή που θα κρατούσε ανέπαφο το προσωρινό μορατόριουμ «μία δεύτερη πετρελαιοκηλίδα σε μεγάλο βάθος θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσπάθειες απόκρισης και να καθυστερήσει δραματικά την ανάκαμψη», προειδοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημά του στο εφετείο.

«Το επαρχιακό δικαστήριο διέπραξε νομικό σφάλμα και καταχράστηκε τη διακριτικότητά του εκδίδοντας την προκαταρκτική εντολή του», ανέφερε.

Το μορατόριουμ αναβάλλει τις εργασίες σε 33 εξέδρες, αλλά δεν εφαρμόζεται σε πετρελαιοπηγές που παράγουν ήδη πετρέλαιο. Μερικές εταιρίες όπως η Royal Dutch Shell έχουν δηλώσει πως θα περιμένουν το αποτέλεσμα της αντιδικίας σχετικά με την απαγόρευση προτού ξαναρχίσουν τις γεωτρήσεις.

Η εταιρία άντλησης πετρελαίου Hornbeck Offshore Services Inc είχε αντικρούσει την αναστολή και την ακολούθησαν άλλες εταιρίες, όπως η Diamond Offshore Drilling Inc. Μερικές εταιρίες είχαν πει πως σκέπτονταν να διενεργήσουν τις εργασίες άντλησης πετρελαίου εκτός ΗΠΑ εξαιτίας της απαγόρευσης. 

Ο δικαστής Φέλντμαν είχε διατάξει την άρση του μορατόριουμ, επειδή έκρινε ότι ήταν πολύ ευρύ και όχι επαρκώς δικαιολογημένο, δεδομένων των επιπτώσεων στην οικονομία. Την Πέμπτη αρνήθηκε ένα αίτημα αναστολής από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Εν τω μεταξύ, ενδέχεται  να προκληθούν προβλήματα στις προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς η τροπική καταιγίδα «Αλεξ» κινείται προς την περιοχή.

Ανήσυχος ο Κάμερον για τον πετρελαϊκό κολοσσό

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε την Παρασκευή την παραμονή της συνάντησης που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για μια πιθανή «καταστροφή» της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ. Η πετρελαιοκηλίδα που έχει εξαπλωθεί στον Κόλπο του Μεξικού, στις νότιες ακτές των ΗΠΑ «ραγίζει την καρδιά», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καναδικό τηλεοπτικό κανάλι CBC.

Ταυτόχρονα, όμως, ευχήθηκε οι αμερικανικές αρχές να εκφράσουν καθαρά τις προθέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την οικονομική αποζημίωση που απαιτούν. «Νομίζω ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων μας όλα αυτά να έχουν μια κάποια διαφάνεια και καθορισμένους στόχους, ώστε να μην παρακολουθήσουμε την ίδια στιγμή την καταστροφή μιας εταιρείας που είναι σημαντική για όλους», τόνισε.

Την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της BP έκλεισε μειωμένη κατά 6,35%, στις 304,6 πένες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και στο χαμηλότερο σημείο της των τελευταίων 14 ετών. Στις ΗΠΑ το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας αυξάνεται διαρκώς, σε μια στιγμή μάλιστα που οι αρχές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια τροπική καταιγίδα, η οποία μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου.

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες, στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, ανέρχονται στα 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v