ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

«Δυσκολεύονται να ανασάνουν» οι ωκεανοί του πλανήτη

Δυσκολεύονται, ουσιαστικά, να ανασάνουν οι ωκεανοί του πλανήτη, λόγω της ανόδου των αερίων του θερμοκηπίου, με τα θαλάσσια οικοσυστήματα να καταστρέφονται και τη διατροφική αλυσίδα να καταρρέει, σύμφωνα με καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science. «Είναι σαν η Γη να καπνίζει, για χρόνια, δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης

Πηγή: Ant1
«Δυσκολεύονται να ανασάνουν» οι ωκεανοί του πλανήτη

Δυσκολεύονται, ουσιαστικά, να ανασάνουν οι ωκεανοί του πλανήτη, λόγω της ανόδου των αερίων του θερμοκηπίου, με τα θαλάσσια οικοσυστήματα να καταστρέφονται και τη διατροφική αλυσίδα να καταρρέει, σύμφωνα με καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science.

«Είναι σαν η Γη να καπνίζει, για χρόνια, δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης 'Οβε Χόε-Γκούλντμπεργκ, που διευθύνει το Πρόγραμμα Ωκεανών και Ακτών στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Αλλαγών του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη - που παρουσιάζεται στο Science με τον τίτλο «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Θαλάσσια Οικοσυστήματα του Πλανήτη» - οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξινίζονται ταχύτατα, τα υδατικά ρεύματα αλλάζουν και οι νεκρές ζώνες στα βάθη των ωκεανών επεκτείνονται. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση των μεγάλων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως τα δάση φυκιών και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καθώς και η κατάρρευση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας, με μικρότερα ψάρια και συχνότερες επιδημίες στους θαλάσσιους οργανισμούς.

«Αν συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι θα μπούμε σε καταστάσεις χωρίς προηγούμενο ανάλογο», είπε ο Χόε-Γκούλντμπεργκ. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι ωκεανοί είναι «οι πνεύμονες και η καρδιά» της Γης, παράγοντας το 50% του οξυγόνου στον πλανήτη και απορροφώντας το 30% του διοξειδίου του άνθρακα για το οποίο ευθύνεται ο άνθρωπος.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο στην οποία οι ίδιες οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ωκεανοί και στις οποίες βασίζεται η ανθρωπότητα υφίστανται μαζικές αλλαγές και - σε ορισμένες περιπτώσεις - έχουν αρχίσει να μην επαρκούν», προειδοποιεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. 

«Με απλά λόγια, η Γη δεν μπορεί να κάνει χωρίς τους ωκεανούς της. Έχουμε ενδείξεις ότι βαδίζουμε προς μια νέα σημαντική εξαφάνιση ειδών», κατέληξε ο Χόε-Γκούλντμπεργκ.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί είναι η πρωταρχική πηγή τροφής για πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη και ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια.

«Όλο και περισσότερο βεβαιωνόμαστε για το ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη πλησιάζουν σημεία καμπής. Τα σημεία αυτά είναι εκείνα όπου οι αλλαγές επιταχύνονται και προξενούν επιπτώσεις σε άλλα συστήματα», τόνισε, από την πλευρά του, ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών της Θάλασσας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Τζον Μπρούνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v