ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Περισσότερες διοξίνες σε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής

Τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής στην Ταϊβάν περιέχουν σχεδόν έξι φορές περισσότερες διοξίνες που προκαλούν καρκίνο σε σχέση με εκείνα από τις κότες ορνιθοτροφείου, όπως προκύπτει από μελέτη. «Επειδή οι κότες ελευθέρας βοσκής περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε εξωτερικό χώρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε ρυπογόνες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον», έγραψαν οι ερευνη

Πηγή: Ant1
Περισσότερες διοξίνες σε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής

Τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής στην Ταϊβάν περιέχουν σχεδόν έξι φορές περισσότερες διοξίνες που προκαλούν καρκίνο σε σχέση με εκείνα από τις κότες ορνιθοτροφείου, όπως προκύπτει από μελέτη.
 
«Επειδή οι κότες ελευθέρας βοσκής περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε εξωτερικό χώρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκτεθούν σε ρυπογόνες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον», έγραψαν οι ερευνητές υπό τον Πάο-Τσι Λιάο του τμήματος Περιβαλλοντικής Εργασιακής Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τσενγκ Κουνγκ στην Ταϊνάν, της Ταϊβάν.
 
Ο Λιάο και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής και κότες ορνιθοτροφείου αναζητώντας κυρίως διοξίνες- πολυχλωριωμένες διβενζο-p-διοξίνες (PCDDs) και πολυχλωριωμένα διβενζο-φουράνια  (PCDFs) - που, όπως είπαν, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ταϊβάν.
 
«Η Ταϊβάν...είναι ένα πολυπληθές, βιομηχανοποιημένο νησί και πολλοί δημοτικοί αποτεφρωτήρες απελευθερώνουν PCDDs και PCDFs», έγραψαν οι επιστήμονες.
 
Τα επίπεδα της διοξίνης στα αβγά ελευθέρας βοσκής ήταν κατά μέσο όρο 5.7 φορές υψηλότερα από εκείνα από τις κότες ορνιθοτροφείου, εντόπισαν οι επιστήμονες.
 
Το 17% των αβγών από κότες ελευθέρας βοσκής επίσης βρέθηκαν να περιέχουν διοξίνες που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια διοξίνης που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι διοξίνες συσσωρεύονται στους λιπώδεις ιστούς με τα χρόνια και έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.
 
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άλλες μη καρκινογόνες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό και στην αναπαραγωγική και σεξουαλική ανάπτυξη συνιστούν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
 
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Γεωργίας και Υγείας των Τροφίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v