ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Πιέσεις στη BP για αποζημιώσεις από την καταστροφή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την Δευτέρα πως ευελπιστεί ότι θα καταστεί δυνατή έως την προσεχή Τετάρτη μία συμφωνία με την ΒΡ για την αποζημίωση των θυμάτων της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, κατά την περιοδεία του στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στο Θίοντορ της Αλαμπάμα. Τόνισε δε πως διατηρεί έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με την εταιρεία και την ηγεσία της, την οποία έχ

Πηγή: Ant1
Πιέσεις στη BP για αποζημιώσεις από την καταστροφή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την Δευτέρα πως ευελπιστεί ότι θα καταστεί δυνατή έως την προσεχή Τετάρτη μία συμφωνία με την ΒΡ για την αποζημίωση των θυμάτων της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, κατά την περιοδεία του στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού στο Θίοντορ της Αλαμπάμα. Τόνισε δε πως διατηρεί έναν «εποικοδομητικό διάλογο» με την εταιρεία και την ηγεσία της, την οποία έχει καλέσει στον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες για να συστήσουμε έναν μηχανισμό έτσι ώστε οι αιτήσεις για αποζημίωση που θα κατατεθούν, όχι μόνον αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και κατά τη διάρκεια των ερχομένων μηνών, να κριθούν δίκαια, ισότιμα και γρήγορα». Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, ο οποίος θα μεταβεί συνοδεία του γενικού διευθυντή του Ομίλου Τόνι Χέιγουορντ.

«Ευελπιστώ πως μέχρι τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Σβάνμπεργκ θα έχουμε επιτελέσει επαρκή πρόοδο ώστε να εφαρμόσουμε αυτόν τον μηχανισμό», πρόσθεσε ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να ζητήσει από την ηγεσία της ΒΡ να βάλει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε ειδικό λογαριασμό για να καταβάλλει τις αποζημιώσεις.

Κατά την περιοδεία του στην Αλαμπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να προστατεύσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου και ιδίως τους εργαζόμενους στον τομέα της αλιείας, όπως τόνισε ο ίδιος.

«Φόβος υπάρχει αυτή η πετρελαιοκηλίδα να έχει διαρκή αποτελέσματα και στον τρόπο ζωής που έχει διαμορφωθεί επί πολλές γενιές στην περιοχή. Και κατανοώ αυτόν τον φόβο», υπογράμμισε ο Ομπάμα στην τέταρτη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την διαρροή από εξέδρα της ΒΡ στις 20 Απριλίου.

Μετά τη συνάντησή του με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες, καθώς και με κατοίκους του Μισισίπι και της Αλαμαπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τον τρόπο διαβίωσης στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να διατηρηθεί αλώβητος για τα παιδιά μας, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας». Ιδιαίτερα, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε πως θα κινητοποιήσει όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες για να θέσουν σε κίνηση όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να προστατευθεί η αλιεία και η οστρακοκαλλιέργεια.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε ότι 17 χώρες και 4 διεθνείς οργανισμοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του
Μεξικού.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Σουηδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία και το Βιετνάμ πρότειναν να παράσχουν  «εξοπλισμό, εμπειρογνώμονες και συνολική βοήθεια», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο. Οι οργανισμοί που προσφέρθηκαν ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «έγιναν δεκτές πολλές προτάσεις παροχής βοήθειας», όπως αυτή του Μεξικού, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας που αφορούν την περισυλλογή του πετρελαίου ή την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία ΒΡ εφοδιάζεται εξοπλισμό απευθείας από ορισμένες χώρες και έχει καταφύγει σε ειδικούς απ' όλο τον κόσμο, μερικές φορές με τη μεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων η Αλγερία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Δανία, η Λετονία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ταϊβάν και η Βρετανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v