ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Κέντρο τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα

Στη δημιουργία ενός κέντρου τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, το οποίο και θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης των έντεκα δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας της Κεντρικής Ελλάδας, προβλέπει σχετικό έργο. Το κέντρο τηλεφροντίδας θα εγκατασταθεί στο Δήμο Τρικκαίων, που διαθέτει εμπειρία και στελέχωση σε εφαρμογές τηλε-ιατρικής και τηλεπρόνοιας για να ανταποκριθεί στην φιλοξενία των κεντρικών δομών (

Πηγή: Ant1
Κέντρο τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα

Στη δημιουργία ενός κέντρου τηλεφροντίδας ασθενών με χρόνια νοσήματα, το οποίο και θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης των έντεκα δήμων της Ψηφιακής Κοινότητας της Κεντρικής Ελλάδας, προβλέπει σχετικό έργο.

Το κέντρο τηλεφροντίδας θα εγκατασταθεί στο Δήμο Τρικκαίων, που διαθέτει εμπειρία και στελέχωση σε εφαρμογές τηλε-ιατρικής και τηλεπρόνοιας για να ανταποκριθεί στην φιλοξενία των κεντρικών δομών (πχ διακομιστές -servers κτλ) του προγράμματος τηλεφροντίδας και εκεί θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση όλοι οι υπόλοιποι δήμοι.

Ο κάθε δήμος θα εξοπλίσει με περιφερειακές συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας υφιστάμενες υποδομές και θα εξυπηρετείται από τα δημοτικά ιατρεία, ιατρούς συμβεβλημένους με τις δημοτικές υπηρεσίες υγείας καθώς και συμβεβλημένα με το πρόγραμμα νοσοκομεία της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς νέες μορφές υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, που λειτουργούν στην Ελλάδα με την μορφή προγραμμάτων, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» και άλλων που υλοποιούνται με την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Εσωτερικών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με χρόνια νοσήματα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας τους, η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Το κέντρο τηλεφροντίδας που θα δημιουργηθεί θα αποτελέσει το κέντρο επικοινωνίας μεταξύ του πολίτη και των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και θα διαθέτει τις υπηρεσίες του 24 ώρες το 24ωρο, μέσω του διαδικτύου, σε ασθενείς, πολίτες και ιατρούς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τηλεφροντίδας θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, άνοια, αρρυθμίες) από τους γιατρούς του προγράμματος. με κριτήριο την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής ή και άτομα με προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι ή άτομα που δεν έχουν συγγενείς.

Στους ασθενείς που θα πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα παρέχονται από το Κέντρο Τηλεφροντίδας συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλεμετρητής σακχάρου κτλ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί, μέσω του διαδικτύου, στον ειδικό γιατρό.

Ο θεράπων ιατρός, συνδεόμενος μέσω διαδικτύου, θα μπορεί να ενημερώνεται για τις μετρήσεις και θα είναι σε θέση να δώσει τηλεφωνικές οδηγίες στον ασθενή, στην οικία του, για τροποποίηση της αγωγής- όταν απαιτείται- ή να τον καλέσει στο ιατρείο για επιπλέον εξετάσεις.

Το Κέντρο Τηλεφροντίδας θα διαθέτει σύστημα διαχείρισης πληροφοριών των ασθενών και θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο.

Για τις ανάγκες λειτουργίας του, το κέντρο θα εξοπλιστεί με έξυπνες ασύρματες ιατρικές συσκευές σε συνδυασμό με μέσα διαδικτυακής πρόσβασης, λογισμικό για την υπηρεσία βιολογικής τηλεμετρίας ιατρικών παραμέτρων, συσκευές εντοπισμού θέσης και επείγουσας κλήσης, λογισμικό προβολής θέσης όπως και λογισμικό ρύθμισης παραμέτρων αυτόματης κλήσης και αποστολής SMS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v