ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Αύξηση βάρους λόγω γρήγορου φαγητού

Όταν καταναλώνουμε τα γεύματά μας πολύ γρήγορα είναι πολύ πιθανό να πάρουμε βάρος, υποστηρίζουν Έλληνες ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Aλέξανδρο Kόκκινο, Λέκτορα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα όταν τρώμε γρήγορα μειώνεται η έκκριση συγκεκριμένων ορμονών του εντέρου που ευθύνονται για το αίσθημα κορεσμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σώμα να μην λαμβάνει το μήνυ

Πηγή: Ant1
Αύξηση βάρους λόγω γρήγορου φαγητού

Όταν καταναλώνουμε τα γεύματά μας πολύ γρήγορα είναι πολύ πιθανό να πάρουμε βάρος, υποστηρίζουν Έλληνες ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Aλέξανδρο Kόκκινο, Λέκτορα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα όταν τρώμε γρήγορα μειώνεται η έκκριση συγκεκριμένων ορμονών του εντέρου που ευθύνονται για το αίσθημα κορεσμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι το σώμα να μην λαμβάνει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει, οπότε να οδηγούμαστε σε υπερφαγία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17 ενήλικες άνδρες. Οι Έλληνες ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες τους ζήτησαν να καταναλώσουν περίπου 300 ml παγωτού. Οι μεν θα έπρεπε να το καταναλώσουν σε 5 μόλις λεπτά και οι δε σε 30 λεπτά.

Οι επιστήμονες έπαιρναν δείγματα αίματος κάθε 30 λεπτά για τις επόμενες 3,5 ώρες. «Αυτό που είδαμε είναι ότι όσοι κατανάλωσαν το παγωτό σε 30 λεπτά είχαν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο αίμα τους δύο συγκεκριμένες ορμόνες, οι οποίες δρουν στον εγκέφαλο μεταδίδοντας το αίσθημα του κορεσμού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kόκκινος.

Παλιότερη μελέτη είχε δείξει ότι σε έναν υγιή ενήλικα απαιτούνται 12 λεπτά για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ σε έναν παχύσαρκο μπορεί να ξεπεράσει τα 20 λεπτά. Γι αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε αργά ώστε να δώσουμε στον οργανισμό μας τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να λάβει το μήνυμα του κορεσμού ο εγκέφαλος.

«Πρέπει να τρώμε αργά και να απολαμβάνουμε την τροφή μας. Έτσι ενδεχομένως να τρώμε και μικρότερη ποσότητα» δήλωσε ο Δρ. Kόκκινος ο οποίος σημείωσε ότι καλό θα είναι να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά μας. H μελέτη θα παρουσιαστεί τον Iανουάριο στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v