ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Η τεστοστερόνη βελτιώνει την ερωτική επιθυμία των γυναικών

Η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη ενδεχομένως να βελτιώνει την ερωτική επιθυμία όσων γυναικών βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και εμφανίζουν χαμηλή σεξουαλική διάθεση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε κλινική μελέτη του πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (New England Journal of Medicine). Αν και η χορήγηση τεστοσ

Πηγή: Ant1
Η τεστοστερόνη βελτιώνει την ερωτική επιθυμία των γυναικών

Η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη ενδεχομένως να βελτιώνει την ερωτική επιθυμία όσων γυναικών βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση και εμφανίζουν χαμηλή σεξουαλική διάθεση. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε κλινική μελέτη του πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (New England Journal of Medicine).

Αν και η χορήγηση τεστοστερόνης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την λίμπιντο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητά της στις γυναίκες που δεν λαμβάνουν οιστρογόνα.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 65 ιατρικά κέντρα της Αυστραλίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής με τη συμμετοχή 814 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που εμφάνιζαν σημαντικά μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, γεγονός που είχε κόστος στην ποιότητα της ζωής τους.

«Πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρότι σε μεγάλο ποσοστό αισθάνονται ερωτική δυσαρέσκεια,  συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργές για να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους και να συντηρήσουν την αρμονία στο σπίτι», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Susan R. Davis.

Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες, ανάλογα με το αν λάμβαναν αγωγή με τεστοστερόνη ή όχι. Στην πρώτη ομάδα, οι γυναίκες λάμβαναν 150 γραμμάρια τεστοστερόνης καθημερινά, στην δεύτερη 300 γραμμάρια ενώ στην τρίτη ομάδα οι εθελόντριες λάμβαναν ψευδοφάρμακο (placebo). Η χορήγηση της τεστοστερόνης γινόταν με τη βοήθεια επιδερμικών επιθεμάτων δυο φορές την εβδομάδα.

Κατόπιν παρακολούθησης των γυναικών για 24 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα της ερωτικής ικανοποίησης εμφάνιζαν όσες γυναίκες λάμβαναν καθημερινά τεστοστερόνη, με τις εθελόντριες που έπαιρναν 300 γραμμάρια να παρουσιάζουν λίγο μεγαλύτερη αύξηση. Οι γυναίκες που έπαιρναν ψευδοφάρμακο φάνηκε να έχουν τη μικρότερη αύξηση στην σεξουαλική ικανοποίηση.

Όσον αφορά στις παρενέργειες από την χορήγηση τεστοστερόνης, παρατηρήθηκε αυξημένη τριχοφυΐα στις εθελόντριες που λάμβαναν τις υψηλότερες δόσεις της ορμόνης, ωστόσο δεν καταγράφηκαν διαφορές στη συχνότητα και τη σοβαρότητα άλλων παρενεργειών, όπως ακμή, αλωπεκία ή «βαριά» φωνή. Επίσης, δεν προέκυψαν αλλαγές στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, της γλυκόζης ή της λειτουργίας του ήπατος των εθελοντριών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική μελέτη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια της συγκεκριμένης θεραπείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2