ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Αυξάνονται οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη

Ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που συνδέονται κυρίως με τη χρήση οπιούχων ναρκωτικών στην Ευρώπη, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη το 2008, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ε

Πηγή: Ant1
Αυξάνονται οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη

Ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που συνδέονται κυρίως με τη χρήση οπιούχων ναρκωτικών στην Ευρώπη, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη το 2008, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό θανάτων, ανά εκατομμύριο κατοίκων, ηλικίας 15-64 ετών, που σχετίζονται με τα ναρκωτικά είναι 24%, ποσοστό λίγο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 2007 η παγκόσμια παραγωγή οπιούχων αυξήθηκε κατά 34% αγγίζοντας τους 8.870 τόνους, επισημαίνει το ΕΚΠΝΤ και προσθέτει ότι η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από το Αφγανιστάν. 

Στην Ευρώπη καταγράφονται, ετησίως, περίπου 7.000 με 8.000 θάνατοι, που συνδέονται με τα ναρκωτικά, εκ των οποίων σε ποσοστό 80% συνδέονται με τα οπιούχα. Το ΕΚΠΝΤ προειδοποιεί ότι τα ενέσιμα ναρκωτικά είναι η κύρια αιτία μετάδοσης του ιού του AIDS και της ηπατίτιδας C.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη χρήση κάνναβης, παρόλο που παρατηρείται
«σταθεροποίηση», παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, οι μακροχρόνιοι χρήστες κάνναβης στην Ευρώπη, ηλικίας 15 έως 64 ετών είναι περίπου 71,5 εκατομμύρια. 

Στην Ελλάδα χρήση κάνναβης κάνει ποσοστό 2% των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και τη Σουηδία. Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης καταγράφονται στην Ιταλία και την Ισπανία (11,2%), στην Τσεχία (9,3%) και στη Γαλλία (8,6%).

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, παρουσιάζεται αύξηση της χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη και κυρίως στη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Στην Ευρώπη, 12 εκατομμύρια άτομα κάνουν χρήση κοκαΐνης και τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μ. Βρετανία (7,7%), στην Ισπανία (7%), στην Ιταλία (6,6%) και στην Ιρλανδία (5,3%). Στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση των χρηστών κοκαΐνης από το 1998 έως σήμερα, ενώ τα ποσοστά των χρηστών είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (0,7%), μαζί με τη Μάλτα, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. 

Επίσης, σχετικά με τη χρήση αμφεταμινών και «έκσταση», στην Ελλάδα σημειώνεται το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ το υψηλότερο καταγράφεται στην Εσθονία, στη Μ. Βρετανία, στη Λετονία και στη Νορβηγία. 

Τέλος, σε ότι αφορά τους θανάτους και τα λοιμώδη νοσήματα, που συνδέονται με τα ναρκωτικά, το ΕΚΠΝΤ αναφέρει ότι η υπερβολική δόση οπιοειδών (κυρίως ηρωίνη) είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στους νέους στην Ευρώπη, ιδίως στους άνδρες σε αστικές περιοχές. 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά είναι 24% ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, ηλικιών 15 έως 64 ετών, ποσοστό λίγο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων καταγράφονται στην Εσθονία (74%), το Λουξεμβούργο (60%), τη Δανία (55%) και τη Μ. Βρετανία (49%).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2