ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Υγιείς κλώνοι από νεκρά ποντίκια

άπωνες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιείς κλώνους από ποντίκια που είχαν πεθάνει και καταψυχθεί πριν από 16 και πλέον χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την κλωνοποίηση εξαφανισμένων θηλαστικών, όπως μαμούθ, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί σε καλή κατάσταση στους πάγους. Η τεχνική που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την κλωνοποίηση απαιτεί δύο κύτταρα, ζωντανά και ανέπαφα. Από το πρώτο κύττ

Πηγή: Ant1
Υγιείς κλώνοι από νεκρά ποντίκια

Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν υγιείς κλώνους από ποντίκια που είχαν πεθάνει και καταψυχθεί πριν από 16 και πλέον χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για την κλωνοποίηση εξαφανισμένων θηλαστικών, όπως μαμούθ, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί σε καλή κατάσταση στους πάγους.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την κλωνοποίηση απαιτεί δύο κύτταρα, ζωντανά και ανέπαφα. Από το πρώτο κύτταρο λαμβάνεται το γενετικό υλικό που εμφυτεύεται κατόπιν στο δεύτερο.

Η δημιουργία υγιών κλώνων από οργανισμούς που έχουν καταψυχθεί είχε φέρει σε αντιπαράθεση τους επιστήμονες, ορισμένοι από τους οποίους πίστευαν ότι οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται στα παγωμένα κύτταρα καταστρέφουν το DNA αλλά και το ίδιο το κύτταρο, εμποδίζοντάς το να φτιάξει αντίγραφα του εαυτού του.

Ο ερευνητής Τερουχίκο Βακαγιάμα, του Κέντρου Εξελικτικής Βιολογίας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ρίκεν της Γιοκοχάμα, έλαβε κύτταρα από τον εγκεφαλικό ιστό ποντικών που είχαν διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου και έβαλε τον πυρήνα τους σε άλλα κύτταρα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Τα έμβρυα που παρήχθησαν με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη δημιουργία εμβρυονικών, αρχέγονων κυττάρων από τα οποία οι επιστήμονες δημιούργησαν δώδεκα κλωνοποιήμενα, υγιή ποντίκια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για την παραγωγή βιώσιμων εμβρύων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κύτταρα από άλλα όργανα, όμως το ποσοστό επιτυχία είναι μεγαλύτερο με τα εγκεφαλικά κύτταρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2