ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ο θόρυβος ανεβάζει την πίεση

Όσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια ή κεντρικές λεωφόρους ενδεχομένως να κινδυνεύουν από υπέρταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πηγή: Ant1
Ο θόρυβος ανεβάζει την πίεση

Όσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια ή κεντρικές λεωφόρους ενδεχομένως να κινδυνεύουν από υπέρταση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση για την καρδιά.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν την αρτηριακή πίεση, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, 140 εθελοντών, οι οποίοι ζουν κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου και άλλα τρία μεγάλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ο θόρυβος από τα αεροσκάφη που προσγειώνονταν ή απογειώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, που υπερέβαινε τα 35 ντεσιμπέλ, φαίνεται ότι προκαλούσε αύξηση της αρτηριακής πίεσης των εθελοντών. Για την ακρίβεια, προκάλεσε αύξηση της συστολικής (μεγάλη) πίεσης κατά 6,2 mmHg και της διαστολικής (μικρή) κατά 7,4mmHg. Μάλιστα, αντίστοιχη αύξηση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται ότι προκαλούν και οι θόρυβοι από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι όσοι ζουν κοντά σε αεροδιάδρομο επί τουλάχιστον πέντε χρόνια κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν υπέρταση από εκείνους που ζουν σε πιο ήσυχες περιοχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για κάθε 10 επιπλέον ντεσιμπέλ από τον θόρυβο αεροσκαφών ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης αυξάνεται κατά 14%. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, εντούτοις οι ειδικοί εικάζουν ότι ο εγκέφαλος αντιδρά στον ήχο αυξάνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία θεωρείται η ορμόνη του στρες.

Η συγκεκριμένη έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, εντάσσεται σε μία μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει τη σχέση της Υπέρτασης και της έκθεσης σε θορύβους κοντά σε αεροδρόμια. Αντίστοιχες έρευνες διενεργούνται και στην Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουμε όταν η συστολική (μεγάλη) πίεση είναι 140mmHg και η διαστολική (μικρή) 90mmHg.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά."

Φρήντριχ Νίτσε

  • 1642 – Μια Ολλανδική εξερευνητική εκστρατεία με αρχηγό τον Άμπελ Τάσμαν προσέγγισε την σημερινή Τασμανία στην Αυστραλία.
    1859 - Εκδίδεται στην Αγγλία το έργο του Κάρολου Δαρβίνου η Η καταγωγή των ειδών και η πρώτη εκτύπωση εξαντλείται την πρώτη ημέρα.
    1877 - Εκδίδεται το φιλοζωικό μυθιστόρημα της Άννα Σιούελ, Η Μαύρη Καλλονή, ένα από τα περισσότερο ευπώλητα βιβλία όλων των εποχών.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2