ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σεργκέι Χρουτσόφ για την αποστολή Σπούτνικ

Η Σοβιετική Ένωση δεν είχε αντιληφθεί αρχικά πόσο σημαντική ήταν η αποστολή του πρώτου δορυφόρου του Σπούτνικ στο διάστημα, όπως εξήγησε ο Σ. Χρουτσόφ.

Πηγή: Α.Π.Ε.
Σεργκέι Χρουτσόφ για την αποστολή Σπούτνικ

Δορυφόρος - ΔιάστημαΗ Σοβιετική Ένωση δεν είχε αντιληφθεί αρχικά πόσο σημαντική ήταν η αποστολή του πρώτου δορυφόρου, του Σπούτνικ, στο διάστημα, πριν από μισό αιώνα, ένα γεγονός που προκάλεσε "θετική παράνοια" στις ΗΠΑ, όπως εξήγησε ο Σεργκέι Χρουτσόφ, γιος του Σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουτσόφ.

"Εκείνη την εποχή δεν είχαμε καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν αυτό που κάναμε. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος έγιναν αντιληπτές πολύ αργότερα", είπε ο Χρουτσόφ, που είναι καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπράουν, σε μια συζήτηση με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την εκτόξευση του Σπούτνικ.

Στις 4 Οκτωβρίου 1957 η ΕΣΣΔ έθεσε σε τροχιά τον Σπούτνικ, ξεκινώντας έτσι την κατάκτηση του διαστήματος. Την επόμενη ημέρα η εφημερίδα "Πράβδα" αφιέρωσε μόλις λίγες γραμμές για την είδηση αυτή.

Η εκτόξευση του Σπούτνικ αρχικά θεωρήθηκε ως ένα ακόμη τεχνολογικό επίτευγμα, πρόσθεσε ο Χρουτσόφ. "Ήταν σαν να πετάξαμε μια μπάλα πολύ μακριά, ένα γεγονός που αποδείκνυε ότι βρισκόμασταν στο σωστό δρόμο", κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v