ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σύστημα προειδοποίησης σεισμού

Από την Δευτέρα οι Ιάπωνες θα προειδοποιούνται για επικείμενη ισχυρή σεισμική δόνηση λίγα δευτερόλεπτα πριν, χάρη σε ένα μοναδικό στον κόσμο σύστημα.

Πηγή: Α.Π.Ε.
Σύστημα προειδοποίησης σεισμού

Ιαπωνία-σεισμός"Προσοχή συναγερμός, σεισμός σε πέντε δευτερόλεπτα: τέσσερα, τρία, δύο ένα...σεισμός". Από την Δευτέρα οι Ιάπωνες θα προειδοποιούνται για επικείμενη ισχυρή σεισμική δόνηση λίγα δευτερόλεπτα πριν, χάρη σε ένα μοναδικό στον κόσμο σύστημα.

Στο παρελθόν οι προειδοποιήσεις αυτές είχαν ως αποδέκτες υπηρεσίες, πυρηνικούς σταθμούς ή εταιρείες σιδηροδρόμων. Στο εξής θα δημοσιοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης και με τηλεβόες σε δημόσιους χώρους.

Ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν επίσης να τοποθετηθούν από εταιρείες ηλεκτρονικών, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, διαχειριστές πολυκατοικιών σε κάθε σπίτι ώστε να εκπέμπουν σήμα συναγερμού.

Καρπός πολυετούς έρευνας, το σύστημα εφαρμόσθηκε από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε μία χώρα όπου σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων κάθε χρόνο.

Βασίζεται στη διαφορά ανάμεσα στις ταχύτητες διάδοσης δύο τύπων κυμάτων που εκπέμπονται πριν από έναν σεισμό.

Εκατοντάδες σεισμογράφοι της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που είναι τοποθετημένοι στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας ανιχνεύουν κατ αρχάς τα πρώτα κύματα που ονομάζονται P και στη συνέχεια τις δονήσεις που ονομάζονται S και μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές.

Τα κύματα P, τα οποία διαδίδονται με διπλάσια ταχύτητα, μπορούν να ανιχνευθούν μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα πριν από την έλευση των καταστροφικών κυμάτων S, γεγονός που επιτρέπει να ηχήσει ο συναγερμός μόλις πριν από τη σεισμική δόνηση.

Αν και το χρονικό διάστημα πριν από τον σεισμό είναι πολύ μικρό, επιτρέπει τον σημαντικό περιορισμό των υλικών ζημιών και τον αριθμό των θυμάτων.

Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να σταματήσει η λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, ενός γερανού, ή η πορεία ενός τρένου υψηλής ταχύτητας.

Όσο για τους πολίτες, έχουν αρκετά δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να σβήσουν την κουζίνα υγραερίου, που αποτελεί την κύρια αιτία πυρκαγιών, να ανοίξουν την εξώπορτα, να απομακρυνθούν από ασταθή έπιπλα ή να βρουν καταφύγιο κάτω από το τραπέζι.

Ο συναγερμός θα ηχεί μόνο για τις ισχυρές δονήσεις, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία συνεχούς πανικού σε μια χώρα όπου οι σεισμικές δονήσεις είναι εξαιρετικά συχνές.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει ενημερωτικό υλικό για την κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος από το κοινό.

Σύμφωνα με τον Κιμίρο Μεγκούρο, ειδικός σε θέματα αστικής προστασίας στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, ο αριθμός των θυμάτων από σεισμούς μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 90%, εάν οι άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους δέκα δευτερόλεπτα για να προετοιμασθούν.

"Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε με ποιόν τρόπο οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την πληροφορία", προειδοποιεί συμβουλεύοντας κάθε έναν να έχει μια πολύ σαφή ιδέα των κινήσεων που θα κάνει όταν ηχήσει ο συναγερμός.

"Πρέπει να φαντασθούμε από πριν την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε σε συνάντηση με την ημέρα και την ώρα και να προβλέψουμε με ποιόν τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τα δευτερόλεπτα που χωρίζουν τον συναγερμό από τη δόνηση", λέει.

"Για να αντιδράσουμε σωστά πρέπει να φαντασθούμε ακόμη και τον θάνατό μας", επιμένει.

Πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει τερματικά υποδοχής του συναγερμού. Η Matsushita σκοπεύει να προσθέσει τη λειτουργία "συναγερμός σεισμού" στα βιντεόφωνα της εισόδου των κτιρίων ή κεντρικές μονάδες συναγερμού.

Η θυγατρική εταιρεία οικοδομικών εφαρμογών της Sanyo έχει κατασκευάσει μια κατοικία πλήρως εξοπλισμένη με το σύστημα συναγερμού σεισμών. Όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός, η παροχή υγραερίου διακόπτεται αυτομάτως, τα φώτα ανάβουν και οι κουρτίνες κλείνουν για να εμποδίσουν την εκτόξευση θραυσμάτων από τζάμια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μην τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι."

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

 • 1774 - Πεθαίνει ο Λουδοβίκος ΙΕ', βασιλιάς της Γαλλίας.
  1878 - Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος.
  1905 - Γεννιέται ο Μάρκος Βαμβακάρης, στιχουργός και τραγουδιστής.
  1925 - Η Κύπρος ανακηρύσσεται από την Αγγλία αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
  1940 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
  1977 - Πεθαίνει η Τζόαν Κρόφορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v