ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Reuters: Αυτά είναι τα εκατοντάδες χωριά των Ροχίνγκια που έκαψε ο στρατός της Μιανμάρ

Μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν αφότου ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε τις επιχειρήσεις καταστολής ευρείας κλίμακας...

Πηγή: Real.gr
Reuters: Αυτά είναι τα εκατοντάδες χωριά των Ροχίνγκια που έκαψε ο στρατός της Μιανμάρ

Μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν αφότου ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε τις επιχειρήσεις καταστολής ευρείας κλίμακας-το έναυσμα για τις οποίες έδωσαν οι συντονισμένες επιθέσεις ανταρτών που ανήκαν στη μειονότητα των Ροχίνγκια εναντίον μιας βάσης του στρατού και αστυνομικών τμημάτων την 25η Αυγούστου-περίπου 655.000 μέλη της μειονότητας αυτής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δυτική επαρχία Ραχίν και να καταφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Ένα διαδραστικό γράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο αξιοποιεί δεδομένα από το UNOSAT και φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζει τα εκατοντάδες χωριά όπου κατοικούσαν ως πρόσφατα Ροχίνγκια κι έχουν πλέον μετατραπεί σε αποκαΐδια.

Συνολικά 354 χωριά καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) τη 18η Δεκεμβρίου.

Τα δεδομένα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από την 25η Αυγούστου, την ημέρα της εφόδου των ανταρτών, ως την 25η Νοεμβρίου, δείχνουν απανθρακωμένους οικισμούς και κοινότητες σε μια περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος 110 χιλιομέτρων, από τους κατάφυτους λόφους στο βόρειο άκρο της Ραχίν ως τις ακτές κοντά στη Σίτουι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, στον νότο.

Κορυφαία στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ εθνική εκκαθάριση.

Στελέχη της κυβέρνησης της Μιανμάρ αντιτείνουν ότι δεν έχουν διαπραχθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίζουν ότι ο στρατός της χώρας διεξάγει, νόμιμα, επιχειρήσεις καταστολής ενός ανταρτοπολέμου.

Ο στρατός της Μιανμάρ απάλλαξε τα στελέχη του από όλες τις κατηγορίες για ωμότητες έπειτα από μια εσωτερική έρευνα το πόρισμα της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα τη 13η Νοεμβρίου. Στελέχη της κυβέρνησης της Μιανμάρ έχουν υποστηρίξει ότι τα χωριά κάηκαν από αντάρτες ή από τους ίδιους τους κατοίκους τους.

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για τον ρόλο του στις ωμότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ροχίνγκια και περιγράφονται στο γραφικό του Reuters.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SPONSORED LINKS

"Κάθε κυβέρνηση έχει καθήκον να αποφύγει ένα πόλεμο όπως κάθε καπετάνιος έχει καθήκον να αποφύγει ένα ναυάγιο."

Γκυ ντε Μωπασάν, Γάλλος συγγραφέας

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

    1991 - Ο Βαρθολομαίος A' εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

© 2002-2018 MEDIA2DAY