ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιράν: Απελευθέρωση 10 Αμερικανών πεζοναυτών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε την Τεχεράνη για την γρήγορη απελευθέρωση των Αμερικανών πεζοναυτών που συνελήφθησαν σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: Real.gr
Ιράν: Απελευθέρωση 10 Αμερικανών πεζοναυτών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε σήμερα «την ευγνωμοσύνη του» στις αρχές του Ιράν για τη «γρήγορη» απελευθέρωση των δέκα Αμερικανών πεζοναυτών που είχαν συλληφθεί την Τρίτη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.

«Το γεγονός ότι αυτό το θέμα επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της διπλωματίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι πεζοναύτες παραδόθηκαν με ασφάλεια» στις αμερικανικές αρχές, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις αρχές του Ιράν «για τη συνεργασία τους στην ταχεία επίλυση αυτού του θέματος».

Οι δέκα πεζοναύτες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κρατήθηκαν για λιγότερες από 24 ώρες μετά τον εντοπισμό τους, σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου. «Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα» καθώς «διαπιστώθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα (του Ιράν) δεν ήταν σκόπιμη», ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την είσοδο των δύο πλοιαρίων στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με το αιτιολογικό ότι είχαν υποστεί μηχανική βλάβη.

«Όταν έχει ένα πρόβλημα με το σκάφος, ζητάς συγγνώμη επειδή είχε πρόβλημα; Όχι», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τρέχουν προς τον κίνδυνο αυτοί που δεν αντέχουν να τον περιμένουν."

Duc de Levis, 1764-1830, Γάλλος πολιτικός & γνωμικογράφος

  • 1883 - Γεννήθηκε ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.
    1888 - Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου (πρεσβύτερος), πρωθυπουργός της Ελλάδας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY